Instorting koers Japanse yen kan nieuwe brandhaard worden
Economisch gezien is Japan altijd al een geval apart geweest, maar het pad dat het land momenteel bewandeld is simpelweg onhoudbaar. Japan combineert namelijk een sterke yen met inflatie.
De forse terugval van de winstgevendheid bij de Japanse exportgerichte bedrijven doet echter een alarmlichtje flikkeren. Dit alarmlichtje wordt nog sterker wanneer we rekening houden met de oplopende tekorten op de handelsbalans.
Devaluatie met 30 tot 40% is niet onmogelijk
De overgang van een sterke naar een zwakke yen kan een shock-effect geven, mogelijk is er zelfs sprake van een Black Swan-gebeuren.
Een devaluatie van de koers van de yen tegenover de dollar met 30 tot 40% is niet onmogelijk, een beweging van dergelijk formaat bij een belangrijke wereldmunt zou een ongekend gebeuren zijn.
Bovendien zou het effect in de verre omgeving merkbaar zijn. In 1996 lag een devaluatie van de yen eveneens aan het uitbreken van de Aziatische crisis.
De banken in de landen van de Asia Pacific Regio kunnen het zwaar te verduren krijgen, waarbij zelfs defaults niet mogen worden uitgesloten. Er dreigt dus daadwerkelijk een nieuwe brandhaard te ontstaan.
Yen heeft halsbrekende rit achter de rug
Sinds de koers van de yen in 1971 werd losgemaakt van de dollar, heeft de Japanse munt een halsbrekende rit achter de rug. Wanneer de lonen en de prijzen van financiële activa meestijgen, is een dergelijke klim gerechtvaardigd. In het geval van Japan is dat echter niet het geval.
Zowel het Japanse BBP als de lonen bereikten een piek in 1991, de vastgoedprijzen zijn sindsdien jaar na jaar gedaald. De combinatie van een sterke yen en deflatie, bovendien ook nog eens gekoppeld aan stijgende overheidsschulden, is alleen mogelijk wanneer de markt er in blijft geloven. De tijd lijkt aangebroken dat dit niet langer het geval is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier