Inkomsten van bpost voor bijna 70% afkomstig uit binnenlandse post
Zoals vermeld in de informatiebrochure werd de omzet van bpost in 2012 verdeeld over de activiteit binnenlandse post (69% van de omzet), andere producten en retailnetwerk (23%) en pakketten (7%):
Binnenlandse post (69% van de omzet):
Het traditionele postverkeer (waarvan het grootste deel in België gebeurd) maakt een belangrijk deel van de omzet van bpost uit (69%).
Het spreekt volgens Arnaud Delaunay van Leleux voor zich dat de evolutie van de verstuurde volumes gecorreleerd is met de economische activiteit in België.
Sinds 2008 kent de postbedeling (in volume) een jaarlijkse daling van 2 -3%. Maar de verhoging van de tarieven voor de binnenlandse post heeft deze daling kunnen compenseren.
De Belgische toezichthouder legt een maximum op voor de gevraagde prijsverhogingen maar deze limiet ligt hoger dan het niveau van de inflatie.
Andere bronnen van inkomsten (20% van de omzet):
Het internationale postverkeer doet het goed: +8,3% in 2012 en +6,3% in 2011. Ook voor de divisie Banking and Finance worden er sterke groeicijfers geregistreerd: gemiddeld +4% over de afgelopen twee jaar.
Voor de periode 2013 – 2016 verwachten analisten een relatief lage groei van de inkomsten. Maar in de mate dat bpost reeds geherstructureerd werd (en nog verder zal geherstructureerd worden), is de verwachting dat de nettowinst tussen 2013 en 2016 met 4% per jaar zal toenemen.
Dit moet de doelstelling om 85% van de nettowinst aan de aandeelhouders uit te keren waarborgen. Deze hoge pay-outratio (waar veelvuldig gevraagd wordt) is duurzaam op middellange termijn omwille van de kwaliteit van de balans (nettoschuld/eigen vermogen <0) en het niveau van de investeringen (kapitaaluitgaven (capex)/afschrijvingen <1).
Waardering en rendement
Zoals eerder aangegeven zijn de waarderingsniveaus van bpost in lijn met het sectorgemiddelde. Op het vlak van waardering en brutodividendrendement is het vanzelfsprekend dat de intekening op het aandeel bpost interessanter zal zijn aan 12,5 dan aan 15 euro.
Volgens een artikel in L’Echo (08/06/2013) zullen “institutionele beleggers zeker staan te dringen om in te schrijven op de hun aangeboden aandelen bpost”.
Niet verwonderlijk in een economisch klimaat waarin de rente op een historisch laag niveau noteert. Voor beleggers die rendement zoeken, raadde Delaunay een intekening op de aandelen bpost aan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier