ING probeert orde op zaken te stellen

In Amsterdam reageert de koers van ING positief op de vanmorgen aangekondigde reorganisatiemaatregelen. Het bedrijf maakt er dan ook geen half werk van en kondigde drastische maatregelen aan.

ING heeft op de eerste plaats vanmorgen de voorlopige kwartaal- en jaarcijfers vrijgegeven. Voor het volledige boekjaar 2008 wordt een onderliggend verlies van ongeveer 400 miljoen euro verwacht.

Rekening gehouden met desinvesteringen en speciale factoren zou het verlies op jaarbasis 1 miljard euro bedragen.

Voor het vierde kwartaal werd een onderliggend negatief resultaat van 3,30 miljard euro bekendgemaakt. In de bank- en verzekeringspoot bedroegen de verliezen respectievelijk 1,30 en 2 miljard euro.

ING gaat de kosten verder besparen en ontslaat onder andere 7000 medewerkers, terwijl topman Michel Tilmant het bedrijf verlaat.

ING sloot met de Nederlandse overheid een illiquide Asset Backed-Up Facility af, waardoor 80% van de probleemkredieten in de Verenigde Staten gegarandeerd worden.

ING blijft zelf eigenaar van de portefeuille met kredieten, maar de overheid deelt voor 80% mee in eventuele winsten of verliezen op de kredieten. De resterende 20% blijft voor rekening van ING zelf.

Om het risicoprofiel verder te verlagen wil ING de balans (voornamelijk van de bank) laten krimpen, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op.

De solvabiliteit is verslechterd ten opzichte van een kwartaal eerder. Hiertegenover staat wel dat het risicoprofiel sterk is verbeterd. Per 31 december 2008 bedroeg de Tier-1 ratio 9,5% en de core Tier-1 ratio 7,4% op een pro-forma basis.

De solvabiliteit van het Verzekeringsbedrijf was 258% en de schuld/eigen vermogen ratio voor de Holding bedroeg 12,6% (maximaal 15%).

Al met al is Theodoor Gilissen Bankiers positief over bovenstaande, ook al waren de cijfers teleurstellend en is de solvabiliteit afgenomen vergeleken met een kwartaal eerder.

Belangrijkste is dat de risicopositie van ING sterk is verbeterd, doordat een groot deel van het risico van de Alt-A hypotheken door de staat overgenomen is.

Fortis sprak van een gemengd beeld met risico-elementen qua risicoprofielverlaging en kostenbesparingen maar met een negatieve evolutie op operationeel gebied en mogelijk bijkomende schade binnen andere toxische activa (vooral commercieel vastgoed). Fortis blijft positief, maar verwijdert Fortis uit de favorietenlijst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content