ING: “Pessimisme haalt nog altijd de bovenhand”

Hoewel de Europese top niet echt grote resultaten opleverde, bleek het toch voldoende om iets meer vertrouwen in de beurzen te genereren.

Zo’n 28% van de beleggers ziet de beurs in de komende drie maanden stijgen. Dat is het hoogste cijfer in drie maanden. Dat neemt niet weg dat nog altijd 40% van de Belgen een beursdaling in het verschiet stelt.

ING: “Maar voorlopig lijkt deze iets minder negatieve beursstemming weinig invloed te hebben op de portefeuillestrategie van de gemiddelde Belgische belegger. Er is weliswaar een toename van het percentage Belgen dat beleggen in risicovolle of minder risicovolle sectoren nu interessant vindt, maar deze stijging blijft eerder marginaal. Wel merkwaardig is de forse toename van de interesse in obligaties. Zo zijn er voor het eerst sinds mei 2011 evenveel mensen die de aankoop van obligaties aanraden dan dat er tegenstanders zijn van een obligatiebelegging. De rente op Belgische obligaties was in het vierde kwartaal inderdaad flink gestegen. Maar misschien heeft het grote succes van de staatsbon begin december ook zijn steentje tot dit resultaat bijgedragen. Liefst 47% van de ondervraagde beleggers beweert trouwens obligaties in portefeuille te hebben, het hoogste cijfer sinds december 2009. In november betrof het slechts 36% van de beleggers. Gezien bij de jaarwisseling de meeste spaarders interesten ontvangen op hun spaarrekening, werd in het kader van de ING-beleggersbarometer gepolst naar hun plannen met dit geld. De grote meerderheid (71%) van de ondervraagden laat het gewoon op zijn spaarboekje staan en 12% denk erover om het geld in een ander beleggingsproduct te stoppen. Slechts 15% zegt het geld te zullen spenderen voor een aankoop. De Belgische belegger is dus duidelijk nog niet van plan om gekke dingen met zijn rente-inkomsten te doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content