ING kan voor speculatieve beleggers interessant zijn

De onderliggende operationele resultaten van ING hebben zich in het eerste kwartaal volgens Theodoor Gilissen Bankiers redelijk ontwikkeld met voor de bank Eur 1.108 mln, 26% lager tegenover 1kw11, maar duidelijk verbeterd tegenover het 4kw11, plus 65%. De operationele verzekeringsactiviteiten maakten Eur 475 mln, min 7% tegenover 1kw11 en -0,6% tegen 4kw11.

Door een forse afboeking van een hedge transactie voor, door toezichthouders verplicht, kapitaal bij de verzekeraar van Eur 493 mln daalde de nettowinst.

Die kwam voor de groep uit op Eur 680 mln, per aandeel Eur 0,18. Bij de bank is ook sprake van een hogere verliesvoorziening van Eur 441 mln tegen Eur 242 mln in 1kw11 en bijna gelijk aan 4kw11.

Een bedrag van Eur 304 mln is genomen als incidentele last voor fair value veranderingen en meer ongunstige credit spreads.

Tier 1 kapitaalratio hoger

De tier I kapitaalratio steeg naar 10,9%, mede door de verkoop van ING Direct US. Voor de verzekeraar bleef de solvency ratio op 225%.

ING is aan het onderhandelen met de overheid over de laatste terugbetalingstranche en overleg met de Europese Commissie zal volgen op basis van de positieve uitspraak.

De rentemarge daalde naar 1,32% (was 1,4% in vierde kwartaal), de kosten/inkomsten ratio was 58,8% (was 56%). Voor de verzekeraar bedroeg de investeringsmarge 118 basispunten (was 98) en de administratieve kosten als percentage van de inkomsten 41,9% (was 39,6%).

De operationele cijfers waren ongeveer conform de verwachtingen van Theodoor Gilissen Bankiers en de hedge afboeking

stond daarbuiten.

De resultaten geven de moeilijke marktomstandigheden aan en ondanks de incidentele lasten leidden tot een stabilisatie op het lagere niveau. De boekwaarde per aandeel bedraagt ruim Eur 12,50.

De verdere versterking van de kapitaalpositie is momenteel het belangrijkste punt, mede in het licht van de eventuele terugbetaling aan de overheid en de eventueel te stellen additionele kapitaaleisen aan systeembanken.

Welk advies geven de analisten?

De fundamentele rating voor ING volgens Theodoor Gilissen Bankiers is houden in dit licht. De ontwikkelingen kunnen voor speculatieve beleggers aantrekkelijk zijn.

Voor SNS Securities waren de resultaten van ING iets beter dan verwacht wanneer eenmalige factoren buiten beschouwing gelaten worden. Het koopadvies voor het aandeel blijft bevestigd. KBC Securities sprak van onderliggende resultaten die conform de verwachtingen waren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content