ING-BeleggersBarometer stabiliseert op hoog niveau

De ING-Beleggersbarometer stabiliseert op een hoog peil in september, door een aantrekkende conjunctuur en een aanhoudend beursoptimisme.

Toch vindt de beleggende Belg het volgens hoofdeconoom Peter Vanden Houte van ING momenteel geen goed moment om een onderneming op te starten.

Ook de interesse om te beleggen in startende ondernemingen blijft relatief beperkt.

De ING-BeleggersBarometer stabiliseerde in september op het hoge peil van 118 punten, nog steeds ruimschoots boven het neutrale niveau van 100 punten.

Dit wijst erop dat de Belgische beleggers vol vertrouwen naar de financiële markten kijken. Vooral de inschatting van de conjunctuurevolutie zit verder in de lift, een duidelijk signaal dat de Belgische economie de recessie van zich afgeschud heeft.

Liefst 42% van de ondervraagden zag de conjunctuur in de voorbije maanden aantrekken, terwijl amper 16% een minder goed gevoel had bij de recente economische evolutie.

Wat de toekomst betreft, verwacht zelfs 45% een aantrekken van de groei. Voor 16% ligt echter een afkoeling op de loer. Deze cijfers wijzen eerder op een versnelling van de BBP-groei in de tweede jaarhelft.

Vermeldenswaardig is het verschil tussen Frans- en Nederlandstaligen.

Bij de Nederlandstaligen ervoer 50% een conjunctuurverbetering in de voorbije maanden en ziet 51% deze evolutie aanhouden.

Bij de Franstaligen gaat het om respectievelijk 32% en 36%.

Dit lijkt alweer de stelling te bevestigen dat het Noorden van het land sneller op conjunctuurveranderingen reageert dan het Zuiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content