Inflatieverwachting VS loopt op

De Amerikaanse inflatieverwachtingen zijn sinds begin oktober sterk gestegen, nu het er op lijkt dat de Fed begin november nog een ronde van kwantitatieve verruiming (QE 2) gaat aankondigen.

De stijging begon nadat de Fed expliciet duidelijk maakte dat de lage inflatie en het aanhoudend hoge werkloosheidpercentage ook redenen zijn om QE 2 in te zetten.

De stijging van de inflatieverwachting geeft volgens Theodoor Gilissen aan dat beleggers er op vertrouwen dat het de Fed gaat lukken om een hogere inflatie te creëren.

De consumentenprijsinflatie bedroeg in september 1,1% ten opzichte van een jaar eerder. De 30-jaars rente, die erg gevoelig is voor sterk veranderende inflatieverwachtingen, is deze maand met circa 25 basispunten gestegen.

Hierdoor heeft de spread tussen de 10-jaars en 30-jaars staatsobligatie met 143 basispunten een recordniveau bereikt. De gemiddelde spread tussen deze looptijden was de laatste dertig jaar slechts 30 bps.

Een andere belangrijke indicator voor de inflatieverwachting op lange termijn, de 5jr-forward inflatie, is opgelopen naar 2,84% vanaf 2,40% begin van deze maand. Dit is voor de Fed een belangrijke indicator voor de inflatieverwachtingen, zo merkt Theodoor Gilissen op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content