Inflatiegevaar moet momenteel niet worden overschat

Het is volgens professor Stefan Duchateau de vraag of er een direct verband is geweest tussen het gebruik van hefbomen en de verregaande faling van sommige financiële instellingen.

Dit blijkt niet het geval te zijn geweest. Wel is er een direct verband te vinden tussen de kwaliteit van de kapitaalbasis en de implosie van een bank.

Wanneer financiële instellingen gretig gebruik hebben gemaakt van diverse vormen van hybride leningen om hun kapitaalbasis louter cosmetisch te “versterken”, dan is de kans zeer groot dat een dergelijke bank nadien moest gered worden door de staat.

De zware beperkingen die momenteel worden opgelegd aan het gebruik van hefbomen is dus niet alleen zeer hinderlijk voor de herlancering van de economische groei, maar is daarenboven gebaseerd op een (zoveelste) verkeerde analyse van de oorzaken van de bancaire crisis.

Slechts beperkte opleving van prijspeil in Europa en VS

Ondanks de monetaire injecties blijven de inflatie-indicatoren wijzen op een beperkte opleving van het prijspeil in Europa en de VSA.

De kerninflatie in Duitsland en de VSA neemt volgens professor Stefan Duchateau zelfs enigszins af, als evident gevolg van de verzwakkende conjunctuur en de beperkte doorstroming van het nieuw gecreëerde geld.

Banken gebruiken de liquiditeiten immers vooral om de eigen balansen op te poetsen, zodat er – ondanks de massale liquiditeitsvoorzieningen – zelfs sprake is van een kredietschaarste.
De nieuwe regelgeving voor de banksector ( Bazel III ) werkt m.a.w. compleet procyclisch. Toen de economie in de periode 2002-2007 een stevige groeispurt kende, werden kredieten aan ondernemingen onnodig aangezwengeld door de regelgeving (Bazel II).

Op het moment dat een stimulans nodig is ( zoals in 2012) wordt kredietverlening manifest afgeremd. Een grondige evaluatie van dergelijke onproductieve en maatschappelijk hinderlijke regelgeving blijft volgens professor Stefan Duchateau echter uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content