Inflatiegevaar loert op langere termijn, focus op beleggingen met korte looptijden

Regelmatig wordt er gewaarschuwd voor inflatiegevaar dat op de loer zou liggen. Hoe reëel is dit inflatiegevaar werkelijk, gezien de grote hoeveelheden liquiditeiten die door de centrale banken in het systeem werden gepompt? Door sommige analisten wordt het inflatiegevaar geminimaliseerd, maar een dergelijke houding is niet vrij van risico’s.

Door het huidige beleid van centrale banken, dat kredietverlening stimuleert, zal de reële groei mondiaal waarschijnlijk positief zijn dit jaar. Maar dat de rente zo laag wordt gehouden heeft volgens Bill Gross, mede-econoom van PIMCO, ook structurele verstoringen tot gevolg die de groei zullen beperken en serieuze risico’s opleveren de komende jaren.

Huidige maatregelen moeten op termijn leiden tot hogere inflatie die jarenlang kan aanslepen

Op termijn zullen de monetaire verruimingsmaatregelen en de lage rente geleidelijk aan moeten leiden tot hogere inflatie die waarschijnlijk jaren aanhoudt. Focus op beleggingen met korte looptijd; obligaties met een looptijd van rond de vijf jaar, en dividendaandelen die een rendement bieden van 3% tot 4%. Daarnaast verdienen fysieke activa en grondstoffen een steeds groter aandeel in de portefeuille.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content