Inflatie op komst?

Momenteel heeft iedereen de monden vol over deflatie, maar in de verte dreigt alweer het inflatiegevaar. Deze keer is dat niet afkomstig van de stijging van de grondstofprijzen, maar wel van de enorme bedragen die in de vorm van hulpprogramma’s in de economie en in de banksector worden gepompt.

De eerste flikkerlichtjes die wijzen op inflatiedruk zijn op de obligatiemarkt opgedoken. Het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties ligt nu boven het inflatiepeil en het is zelfs van december 2006 geleden dat de kloof tussen beiden nog zo groot was.

Op dat moment waren de financiële markten eveneens in de ban van het inflatiegevaar. Het verschil tussen de 2- en de 10-jarige staatsobligatie is aan het snelste tempo sinds een jaar gestegen en dat wijst eveneens in de richting van inflatiegevaar.

Treasury Inflation Protected Securities of TIPS, inflatiegelinkte obligaties, maken zich klaar voor een come-back. Mark MacQueen, fondsbeheerder bij Sage Advisor Services, verwacht een inflatienachtmerrie zodra de Amerikaanse overheid klaar is met het afwerken van haar steunprogramma’s.

Daar zijn miljarden dollars mee gemoeid en een deel van dat kolossaal bedrag zal ongetwijfeld overvloeien naar de reële economie, met een inflatie-opstoot tot gevolg.

Als gevolg van de inflatievrees stijgen de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties zo snel dat die zich nu al bevinden op de niveaus waar de economen ze pas op het einde van dit jaar hadden verwacht.

Momenteel bevinden we ons nog steeds in een deflatieomgeving en dat kan nog zes tot twaalf maanden zo blijven. MacQueen sluit echter niet uit dat de inflatie sneller dan verwacht opnieuw gaat uitbreken.

De TIPS leveren nu 1% minder op dan gewone Amerikaanse staatsobligaties, maar ze kunnen op lange termijn wel een succesvolle belegging blijken te zijn. Vorige week bedroeg het rendement op de gemiddelde TIP 1,75%, terwijl ze noteerde aan een koers van 103 13/32.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content