Inflatie in eurozone blijft onverwacht negatief, werkloosheid stijgt nog steeds

De inflatie in de eurozone is in oktober voor de vijfde maand op rij negatief gebleven, zo maakte Eurostat bekend. Anderzijds is de werkloosheid in september opnieuw gestegen tot het hoogste niveau sinds januari 1999.

De consumentenprijzen zijn in de Europese Unie in oktober met 0,10% gedaald, tegenover een daling met 0,30% de maand voordien. De negatieve inflatie kwam als een verrassing.

Zowat iedereen had een stijging van de consumentenprijzen verwacht, aangezien zowel bedrijven als consumenten meer zijn beginnen uit te geven wanneer het ergste van de recessie achter de rug leek te zijn.

De werkloosheidsgraad is inmiddels opgelopen tot 9,70%, ten opzichte van 9,60% in augustus. Dat betekent dat er in totaal 184.000 nieuwe werkzoekenden zijn bijgekomen.

In de Europese Unie, die 27 landen telt tegenover 16 in de eurozone, bedraagt de werkloosheid nu 9,20% in plaats van 9,10%. In de Europese unie zijn nu meer dan 22,12 miljoen mensen zonder baan.

Sinds september zijn er in de Europese 5 miljoen banen verloren gegaan, in de eurozone waren dat er 3 miljoen. Nederland heeft met 3,60% de laagste werkloosheidsgraad, Litauen gevolgd door Spanje de hoogste.

UniCredit had een positieve inflatie van 0,20% voor de maand oktober vooropgesteld en ook bij de Europese Centrale Bank had president Jean-Claude Trichet opnieuw inflatie verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content