India wordt regelmatig gedwongen om munt te devalueren

Een typisch probleem vormt volgens professor Stefan Duchateau de aanleiding tot scherpe muntcorrecties en tot het sterk afwijkend gedrag tussen verschillende groeilanden. Het is immers niet alleen belangrijk om economische groei te realiseren. Dit groeiscenario moet zich kaderen in een context van stabiele prijzen en een houdbare positie betreffende de lopende rekening en overheidsbudgetten.

Dat lukt sommige landen wel, andere steeds minder. Een typisch voorbeeld hiervan is India.

Wat betreft ontwikkeling van bedrijfsresultaten zijn de beursgenoteerde Indische bedrijven bij de absolute top te rekenen maar de inefficiëntie van het overheidsapparaat verplicht de regering herhaaldelijk tot devaluaties van de munt.

Dit verbetert weliswaar de exportpositie, maar de import van o.a. energie wordt duurder gemaakt en de inflatie wordt sterk aangewakkerd.

Inzoomend op de bedrijfsresultaten in de regio merkt men snel de impact hiervan op India. Zonder muntcorrectie bij de wereldtop, na muntcorrectie slechts een mediocre speler.

Als directe conclusie kan men stellen dat Azië een beurscorrectie heeft ondergaan zoals ze die in het verleden en de toekomst zal ondergaan, maar mits een voldoend lange horizon en de nodige selectiviteit, vormt de huidige context eerder een aankoopsignaal.

Dit geldt echter niet voor Oost-Europa en in slechts in mindere mate voor Latijns-Amerika.

De hype rond Oost-Europa is voor professor Stefan Duchateau altijd al een raadsel gebleken. Weliswaar openen zich daar heel wat opportuniteiten maar tegen de tijd dat deze benut kunnen worden zal het demografische verval in deze landen de nodige negatieve uitwerking kennen. Notoire uitzonderingen hierop zijn Polen en Slowakije.

De Latijns-Amerikaanse regio doorworstelt een moeilijke periode door de terugval in grondstoffenprijzen en een koppige inflatie.

Voor wie in emerging markets wil stappen dus het volgende: nu is geen slecht moment voor een geleidelijke aanvulling van posities, maar dan beperkt tot de Aziatische zone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content