India riskeert harde economische landing wanneer rente te laat omhoog gaat

Vorige week verhoogde India onverwacht de basisrente, waarbij de centrale bank van het land reageerde op een inflatoire opstoot te voorkomen.

Reserve Bank gouverneur Duvvuri Subbarao zei vanmorgen dat India een “harde landing” van de economie moet vrezen wanneer niet tijdig wordt ingegrepen om de inflatie de pas af te snijden.

Goldman Sachs en Morgan Stanley uitten vorige week al hun twijfels over de maatregel, die volgens Subbarao onvermijdelijk was.

Er is misschien op korte termijn een positieve band tussen groei en inflatie, maar op middellange termijn is het belangrijk om de inflatie in toom te houden om de economische groei veilig te stellen.

Uit de woorden van de gouverneur van de Reserve Bank kan worden opgemaakt dat India niet van plan is om het bij die ene renteverhoging te houden. Mogelijk gaat de rente binnenkort opnieuw naar omhoog.

Timothy Moe, bij Goldman Sachs hoofd Aziatische economie, gaf toe dat India het land is dat het meest behoefte heeft aan hogere rentevoeten.

India heeft de hoogste inflatiegraad van de Aziatische landen. Moe gelooft echter wel dat de renteverhoging de groei gaat vertragen. Bovendien zal de maatregel inderdaad niet volstaan om de inflatie te stoppen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content