Index Chinese aankoopmanagers valt tegen, economie ontmoet tegenwind

Het sentiment op de Aziatische beurzen is vanmorgen verdeeld, maar de algemene ondertoon is niettemin toch negatief. Met name de beurs van Tokio is zwak gestemd, wat te maken heeft met de publicatie van een tegenvallende index van de aankoopmanagers in de Chinese verwerkende industrie.

Op de valutamarkten is de koers van de dollar gestegen tot het hoogste niveau sinds 2010. Anderzijds is de prijs voor een vat ruwe olie vanmorgen opnieuw gedaald, voor een vat US Crude moet nu nog slechts iets meer dan 86 dollar worden betaald.

Landen als China worden steeds geraffineerdere spelers op de wereldmarkt

Opkomende markten maken niet alleen een enorme opmars qua aandeel in de wereldhandel of in de mondiale economische productie, ze mengen zich ook onder de ontwikkelde markten qua samenstelling van hun export, constateert Goldman Sachs, dat wil zeggen een verschuiving van de export van grondstoffen of halffabricaten richting meer geavanceerde industriële goederen.

“De opmerkelijke opmars in de waardeketen van Aziatische opkomende markten, met name China, is een reflectie van het feit dat deze landen niet alleen grotere spelers worden in de mondiale goederenhandel, maar dat ze in toenemende mate meer geraffineerde spelers worden.”

Deze ontwikkeling is ook van belang omdat de kwaliteit van de export een voorspellende waarde kan hebben voor toekomstige groei: het loont voor een land om te klimmen in de waardeketen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content