In 2012 kunnen 4000 Belgische jobs verloren gaan, werkloosheid naar 7,80%

Veel bedrijven hebben vorig jaar hun investeringsbeleid stopgezet, in afwachting van meer (economische) zekerheid. Er zijn volgens Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING, verschillende factoren die meespelen bij het treffen van beslissingen omtrent nieuwe investeringen.

Hij vermeldt onder andere het business vertrouwen in de industriële sector. Dat vertrouwen hield vrij goed stand in de eerste maanden van 2012, maar is recent gaan verslechteren. Daarnaast bereikte de capaciteitsbenutting van de bedrijven 79% in het eerste kwartaal.

Dat is weliswaar een verbetering ten opzichte van eind vorig jaar, maar de capaciteitsbenutting blijft niettemin toch onder het langetermijngemiddelde van circa 80%. Bovendien is de huidige capaciteitsbenuttingsgraad onvoldoende om investeringen te stimuleren.

Evolutie arbeidsmarkt laat geen forse verbetering consumptie vermoeden

In 2011 groeide de privé-consumptie met slechts 0,80% en de kans is klein dat dit tempo dit jaar gaat versnellen. Het beschikbare inkomen van de huisgezinnen werd vorig jaar positief beïnvloed door een positieve jobcreatie en de kans is klein dat dit scenario zich dit jaar gaat herhalen.

In het laatste kwartaal van vorig jaar gingen op de Belgische arbeidsmarkt 3500 jobs verloren en deze trend zet zich verder. In februari daalden de activiteiten in de uitzendsector, een voorlopende indicator van de arbeidsmarkt, met 7,40%. Vanden Hout verwacht een verlies van 4000 jobs dit jaar en een werkloosheidsgraad die gaat stijgen van 7,20% naar 7,80%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content