Impact van de Franse verkiezingen op financiële markten niet overschatten

Het ziet er naar uit dat de verkiezingen in Frankrijk niet onmiddellijk een grote impact op de markten zullen hebben. In de polls ligt Hollande voor, maar dat schijnt op dit moment volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas ingeprijsd te zijn.

Dit neemt niet weg dat de correctie/consolidatiefase voorlopig nog voortduurt. Vooral in Europa dan want in de VS wist de Dow gedreven door sterker dan verwachte ISM cijfers opnieuw een hoogste punt neer te zetten.

Als we de ISM mogen geloven en deze cijfers extrapoleren naar GDP groei dan komen we ergens tussen de 2.5% tot 3% uit. Dat is een stuk boven de 0-groei of erger voor de Eurozone.

Echte sterkte van VS-economie zal pas duidelijk worden wanneer tekort terug binnen de perken is

En het verklaart onmiddellijk waarom de Amerikaanse markten sinds het begin van het jaar de Europese duidelijk outperformen.

Maar hierbij moeten we toch de kantekening maken dat de VS, in tegenstelling tot Europa waar overal de buikriem wordt aangehaald voorlopig nog geen aanstalten maken om het tekort terug te dringen 2012 is immers een verkiezingsjaar.

We zullen de echte sterkte van de Amerikaanse economie pas kunnen zien als het tekort terug binnen de perken is en de exceptionele monetaire maatregelen worden teruggedraaid. En dan zou het wel eens kunnen tegenvallen.

Ondertussen ligt er voldoende op tafel: Griekse verkiezingen, de verwakkende Amerikaanse economie… om de periode van onzekerheid nog wel wat verder te laten duren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content