IMF waarschuwt dat groei Aziatische economie gevaar loopt

De Aziatische beurzen noteren vandaag meestal in de plus, met Japan als regel die de uitzondering bevestigt. De Nikkei index noteert in het rood, met uiteindelijk beperkte verliezen. Gisteren werd op de beurs van Tokio vanwege een feestdag niet gehandeld.

Het IMF verlaagde maandagavond de prognoses voor de wereldeconomie, waarbij werd opgemerkt dat de Aziatische economie gevaar loopt als gevolg van de Europese schuldencrisis. Bovendien kan er ook nog eens een negatief effect opduiken wanneer de Verenigde Staten er niet in slagen om de fiscale klip te ontwijken.

Dat de ondertoon op de beurzen toch nog meestal positief is, heeft te maken met de verwachting dat China extra stimulerende maatregelen zal aankondigen. De Amerikaanse en Japanse centrale banken hebben eerder al gelijkaardige maatregelen aangekondigd.

Ontwikkeling drijft op goed onderwijs

In een eerdere column noteerde Jim O’Neill van Goldman Sachs al de constatering van een OESO rapport dat het onderwijs in de regio Shanghai nu tot de wereldtop behoort.

Nu bericht de Japanse Nikkei dat een aantal Chinese internetbedrijven werknemers lokt met gratis toegang westerse topuniversiteiten als Harvard. Er is een race gaande om zo goed mogelijk opgeleid te zijn, constateert O’Neill.

Ook in India staat onderwijs hoog op de agenda en verhoogt de regering de uitgaven hiervoor met 18% dit jaar. Het land heeft niet alleen een grote behoefte aan hoger opgeleiden, ook onderwijzers zijn schaars.

Vier miljoen extra zijn er op korte termijn nodig en miljoenen moeten worden bijgeschoold. Kunnen werkloze leerkrachten in met name GB en VS niet in India aan de slag, vraagt O’Neill zich af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content