IMF vraagt België nogmaals om meer te besparen

De Europese beurzen zijn vandaag over het algemeen lager geopend, met beperkte verliezen voor de belangrijkste indices. Het Internationaal Monetair Fonds vraagt België nogmaals om meer te besparen in plaats van de belastingen te besparen, iets wat een oud zeer kan worden genoemd. De aandacht gaat momenteel vooral uit naar de FED, die mogelijk morgen al het begin van het taperen zal aankondigen.

Zelfs als we van de huidige 85 miljard steunaankopen per maand naar pakeg 60 miljard gaan om dan geleidelijk aan verder af te bouwen, dan blijft het monetaire beleid in de Verenigde Staten volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas nog steeds heel erg expansief.

Want zelfs als de aankopen uiteindelijk volledig verdwijnen, iets wat we op termijn toch mogen hopen, dan zal het nog een hele tijd duren voordat de korte rente van zijn bijna nulpunt begint te stijgen. Dan praten we toch al over laat 2015 of zelfs 2016. Of om in Shakespeare termen te blijven: “Much ado about nothing?”. Maar zo simpel is het natuurlijk niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content