IMF gelooft niet in harde landing Chinese economie

Het sentiment op de Aziatische beurzen is vanmorgen afwachtend, waarbij de belangrijkste indices dicht in de buurt van het slotniveau van gisteren blijven.

De beleggers kijken de kat uit de boom in afwachting van de publicatie van de Amerikaanse werkloosheidscijfers vanmiddag in de VS. Het sentiment is niettemin eerder negatief, wat te maken heeft met de economische onzekerheid.

IMF gelooft niet in harde landing Chinese economie

Het IMF gelooft niet in een harde landing voor de Chinese economie, hoewel deze wel duidelijk de gevolgen zal ondervinden van de groeivertraging in de Verenigde Staten en Europa.

David Lipton, first deputy managing director bij het IMF, is van mening dat de Chinese economie aan een wat trager tempo gaat groeien na in het voorbije jaar een sterke groei te hebben neergezet.

De vertraging kan zowel aan interne als aan externe factoren worden toegeschreven: een terugval van de export, gekoppeld aan een zwakkere vastgoedmarkt en extra maatregelen die de investeringen moeten beperken.

Chinese munt zal niet snel in Special Drawing Rights (SDR) basket worden opgenomen

De Chinese munt zal niet snel in het Special Drawing Rights (SDR) basket van valuta’s worden opgenomen. Deze speciale trekkingsrechten van het IMF staan alleen open voor valuta’s die vrij verhandelbaar zijn.

Dat is dus niet het geval voor de reminbi of yuan en waarschijnlijk zal dat ook niet snel gebeuren. David Lipton, first deputy managing director bij het IMF, is van mening dat het acceptatieproces van de reminbi lang kan duren.

Nochtans probeert China de basis van de nationale valuta uit te breiden, dit onder andere om de munt op een bredere internationale basis te kunnen gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content