Ierland zal begrotingsdoelstellingen waarschijnlijk halen

Het IMF heeft de achtste review van het Ierse hulpprogramma zoals verwacht succesvol afgerond. Hierdoor zal Ierland Eur 890 mln aan steun ontvangen.

Naar verwachting zal Ierland geen probleem hebben om het doel van een begrotingstekort van 8,6% dit jaar te halen, hoewel de groei iets is afgezwakt en er kostenoverschrijdingen waren bij de sociale zekerheid en uitgaven voor ziektekosten.

De groeiramingen voor 2013 en 2014 zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers naar beneden bijgesteld door het IMF, respectievelijk naar 1,1% en 2,2% van 1,4% en 2,5%.

De schuld ten opzichte van het BBP moet in 2013 een top bereiken op 122%.

Risico’s voor de groei zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers vooral een economische afzwakking van de handelspartners van Ierland, gezien de hoge export, en zwakke binnenlandse vraag door hoge werkloosheid en hoge schulden bij huishoudens.

Mochten, als gevolg van de lagere groei, de begrotingsdoelen niet gehaald worden dan raadt het IMF aan om extra bezuinigingen uit te stellen tot 2015 om het herstel niet de kop in te drukken.

Ierland is in voorbereiding om wetgeving tot persoonlijke faillissement makkelijker mogelijk te maken voor mensen met een grote hypotheekschuld. Dit kan leiden tot extra afschrijvingen bij banken, maar moet er op termijn voor zorgen dat banken meer krediet gaan verschaffen.

Ook de garantie van de overheid voor verplichtingen van banken, waarvoor de banken een premie moeten betalen, zal in de loop van 2013 afgeschaft worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content