Ierland wijst uitweg uit de crisis aan
De 8e review door de Troika liet weer zien dat de implementatie van het Ierse programma op schema ligt. Het land is zich langzamerhand aan het voorbereiden op beëindiging van het hulpprogramma van het IMF en de Europese partners.
De eerste stappen zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers al gezet met de succesvolle rentree op de geld- en kapitaalmarkt in de afgelopen maanden, waar met verschillende emissies circa Eur 10 mrd is opgehaald.
Volgens plan moet Ierland eind 2013 niet meer afhankelijk zijn van externe financiering. Er zijn discussies over maatregelen om uittreding van het programma soepeler te laten verlopen, waarbij minister van Financiën Noonan graag zou zien dat de ECB uitspreekt dat het opkoopprogramma OMT geactiveerd zou kunnen worden voor Ierland.
Ongeacht of er daadwerkelijk opgekocht wordt zou dit volgens Theodoor Gilissen Bankiers de rente verder kunnen verlagen. De langverwachte Europese steun voor de bankensector, dat het land circa Eur 65 mrd heeft gekost, laat nog steeds op zich wachten.
Deze week overleg tussen Noonan en Schauble
Deze week zal Noonan overleg voeren met Schauble. Een oplossing, waar de markt al op rekent, zou weer een extra zet in de rug zijn voor het land en de schuldratio doen verbeteren. Uit de review bleek dat het beoogde begrotingstekort van 8,6% van het bbp in 2012 waarschijnlijk gehaald zal worden.
Hoger dan verwachte inkomsten maken de budgetoverschrijding van de ziektekosten en sociale zekerheid goed. De Ieren moeten wel extra maatregelen presenteren om de ziektekosten naar beneden te brengen. Het IMF verwacht dat de economie volgend jaar met iets meer dan 1% kan groeien.
Dit is een verlaging van de eerder geschatte 1,4%, maar dit zou het beoogde begrotingstekort van 7,5% in 2013 niet in gevaar moeten brengen. Ierse obligaties hebben het dit jaar goed gedaan, met een rendement van 27% voor de index van Ierse staatsobligaties.
De risico-opslag van de 2020 lening is gedaald naar circa 350 bps van 660 bps aan het begin van het jaar. De Ierse rentecurve ligt nu onder de Italiaanse en Spaanse curves.
Gezien de positieve ontwikkelingen in Ierland en de waarschijnlijke oplossing voor de bankensteun zijn de analisten van Theodoor Gilissen Bankiers nog positief over Ierse staatobligaties.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier