Ierland dreigt volledig afhankelijk te worden van geld van emigranten

Ierland verwierf een reputatie vanwege zijn sterke economische groei, nog niet zo heel lang geleden werd het land de Keltische tijger genoemd. Die periode lijkt echter definitief achter de rug te zijn, want de Ierse economie is in een diep dal weggezakt.

Martin Hughes, de beheerder van het beleggingsfonds Toscafund, ziet de toekomst van het groene eiland somber in. Ierland dreigt namelijk volledig afhankelijk te worden van het geld dat emigranten naar huis sturen. De financiële crisis heeft de Keltische tijger vakkundig de nek omgewrongen.

In de komende 10 jaar gaan volgens Hughes nog tienduizenden Ieren hun land verlaten. Dat zou tot gevolg hebben dat de bevolking van Ierland tegen 2020 zou terugvallen tot het niveau van 2004. De gevolgen van zo’n massale emigratie laten zich raden.

Er zal in Ierland zelf minder geïnvesteerd worden, terwijl anderzijds de vastgoedprijzen onder druk zijn blijven staan. Hughes is van mening dat Ierland zal moeten overstappen naar een heel ander business model, het model dat de Keltische tijger voortbracht is ten dode opgeschreven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content