Kwartaalwinst HSBC keldert met 80 procent en ook het aandeel maakt een duik: dit is er aan de hand
De kwartaalwinst van de Britse bank HSBC is met 80 procent gedaald, omdat ze een afschrijving van miljarden heeft gedaan op de waarde van meerdere aandelenposities. Het aandeel van de bank daalt met bijna 8 procent. De situatie in China blijft internationale investeerders raken.
De Britse bank HSBC zag haar winst over de laatste drie maanden van 2023 dalen tot 1 miljard dollar, ofwel 926 miljoen euro. Dat is een enorme krimp tegenover de 5 miljard dollar over dezelfde periode een jaar eerder, maakte HSBC woensdag bekend. Het aandeel zakt als reactie bijna 8 procent lager. Daarmee is de groei van het voorbije jaar meteen ongedaan gemaakt.
2023 eindigde in mineur voor HSBC. Gedreven door de hoge rentetarieven steeg de winst vóór belastingen over het volledige jaar nochtans met 78 procent. Alleen was de jaarwinst van 30 miljard dollar beduidend minder dan de 34 miljard dollar die analisten verwachtten.
Sleutelrol voor China
De Londense kredietverstrekker verdient het grootste deel van zijn winst in Azië. Noel Quinn, de CEO van HSBC, noemde de afschrijving van aandelen van de Chinese Bank of Communications (BoCom) een “technische boekhoudkundige aanpassing”. HSBC heeft 19 procent van de aandelen van BoCom in handen.
Nog volgens Quinn heeft die afwaardering “onze kijk op China helemaal niet beïnvloed. We zijn een toegewijde investeerder in China en blijven vertrouwen hebben in de economie.” Hij voorspelt ook dat de Chinese economie in 2024 met 4,9 procent zal groeien.
Misplaatst optimisme?
De resultaten benadrukken hoe banken klappen krijgen vanwege hun blootstelling aan China, nu de groei van ‘s werelds op één na grootste economie vertraagt. Vooral zorgwekkend voor HSBC, een van ‘s werelds grootste handelsfinanciers, zijn de buitenlandse investeringen in China. Die zijn teruggevallen tot het laagste peil sinds de jaren negentig.
Noel Quinn zei in oktober nog dat hij geloofde dat de vastgoedsector in China het ergste achter de rug had en dat het overheidsbeleid om de vraag te stimuleren effect had. “Dat geloof ik nog steeds”, zei hij woensdag. “Wat ik zag, was een geleidelijk herstel op die markt.” Hoewel hij eraan toevoegde dat het herstel tijd zou kosten.
Moeilijk 2024
BoCom is niet de enige positie die HSBC afwaardeerde. Het schreef ook omgerekend 584 miljoen euro af door de hyperinflatie in Argentinië, 1,85 miljard euro op de verkoop van zijn verlieslijdende Franse retailnetwerk en 277,7 miljoen euro op ongedekte leningen in Mexico.
De bank verwacht bovendien een lager netto rente-inkomen voor 2024 dan analisten hadden geschat, namelijk 41 miljard dollar, tegenover 36 miljard dollar in 2023. De Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank en de Bank of England gaven signalen dat ze dit jaar de rente zouden kunnen verlagen.
De nettorentemarge is een cruciale maatstaf voor de winstgevendheid van leningen. In 2023 steeg de marge van HSBC nog naar 1,66 procent voor het volledige jaar. Het rendement op tastbaar eigen vermogen, een andere maatstaf voor de winstgevendheid, bedroeg 14,6 procent voor het jaar. Dat is een stijging van 10 procent tegenover een jaar eerder, maar het valt onder de analistenschattingen van 17 procent.
Aandelen terugkopen
HSBC kondigde een verdere aandeleninkoop ter waarde van maximaal 2 miljard dollar aan. Als de omstandigheden gunstig zijn, “blijven we van plan aandelen terug te kopen in een doorlopende reeks”, aldus CFO Georges Elhedery.
Het dividend bedraagt voor het laatste kwartaal 31 dollarcent per aandeel voor het kwartaal. HSBC is daarentegen guller op jaarbasis, want het keert een dividend van 61 dollarcent per aandeel uit, het hoogste jaardividend sinds 2008. CEO Noel Quinn schrijft dat beleid toe aan “vier jaar hard werken en de kracht van onze balans in een omgeving met hogere rentetarieven”.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier