HP zakt verder weg

De Amerikaanse computerbouwer HP leed in het derde kwartaal een monsterverlies van 9 miljard dollar. Dat is vooral een gevolg van afschrijvingen in de dienstendivisie.

HP deed voor 8 miljard dollar afschrijvingen, vooral in de EDS-divisie, die het in 2008 terugkocht voor 13,2 miljard dollar. De groep verhoogde ook haar pensioenvoorzieningen in het kader van het herstructureringsplan.

Zonder die uitzonderlijke kosten had HP een winst van 2 miljard dollar gehaald, toch nog 14 procent minder op jaarbasis. Per aandeel was er een winst van 1 dollar, iets beter dan verwacht.

De omzet ging met 5 procent achteruit tot 29,7 miljard dollar. Enkel de kleine divisie Software zag zijn verkoop stijgen, met 18 procent naar 973 miljoen. Pc’s gingen 10 procent achteruit tot 8,6 miljard dollar omzet.

De reorganisatie die topvrouw Meg Whitman heeft opgezet is dus wel degelijk levensbelangrijk voor het bedrijf. Er komen 27.000 ontslagen gespreid over twee jaar, waarvan 10 à 15 000 in de dienstenafdeling.

HP wil voortaan focussen op cloudcomputing en tools voor data-analyse. HP werkt ook aan een nieuwe tabletcomputer, na de flop van de HP Touchpad. Het rekent op Windows 8 om in het professionele segment de strijd aan te gaan met Apple.

Cédric Boitte

www.accioz.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content