Houden beleidsmakers rekening met het ergste?

Iedereen vraagt zich af welke centrale bank als eerste in de ring gaat komen: de Amerikaanse FED of de Europese centrale bank? De financiële markten zijn er heilig van overtuigd dat er iets gaat gebeuren, want de rust lijkt voorlopig te zijn teruggekeerd.

De futures geven een hogere opening voor de Amerikaanse beurzen aan, de futures op de S&P 500 boeken een winst van ongeveer driekwart procent.

Houden beleidsmakers rekening met het ergste?

Dat de ECB sommige Griekse banken verdere liquiditeitssteun heeft geweigerd voedt volgens Myles Bradshaw van PIMCO de bezorgdheid dat beleidsmakers rekening houden met het ergste.

Politieke bijeenkomsten slagen er momenteel niet in de markt vertrouwen te geven dat Europa een plan B heeft.

Enkele politieke gebeurtenssen vormen negatieve risico’s

Het uitblijven van een adequate beleidsrespons creëert het gevaar dat door afnemende risicobereidheid een vicieuze cirkel ontstaat.

Beleggers gaan dan namelijk risicovolle beleggingen verkopen om liquiditeitsbuffers op te bouwen, en beperken daardoor groei- en winstmogelijkheden nog verder.

Enkele aankomende politieke gebeurtenissen vormen verdere negatieve risico’s: de Franse parlementsverkiezingen, en vooral de Griekse verkiezingen op 17 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content