Hoop voor belegger in telecom

© iStock

De Europese beurzen kozen geen duidelijke richting. De EuroStoxx50 won uiteindelijk 0,2 procent. De Bel-20 sloot 0,3 procent lager af op 3.612,97 punten. Tegenvallende cijfers over de producenten- en consumentenprijzen in China en de onzekerheid over de impact van een nakende renteverhoging in de Verenigde Staten zette beleggers aan het twijfelen.

Proximus (+1,5%) was de sterkste stijger in de Bel-20. Mogelijk profiteerde de telecomgroep mee van positief nieuws van de sectorgenoten Vodafone en KPN. KPN toonde in mei nog interesse in een fusie met Proximus en Vodafone is een partner van Proximus, want ze kopen samen mobiele telefoons uit en werken samen op het vlak van roamingdiensten.

Het Britse Vodafone (+4,1%) kon positief verrassen met een groei van de bedrijfskasstroom (ebitda) van 1,9 procent in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2015/2016 tot 5,8 miljard pond. Daarbij houden we geen rekening met de negatieve impact van de wisselkoersen en overnames. Desondanks draaide het bedrijf wel nog steeds verlies de voorbije zes maanden. Voor het volledige boekjaar trekt Vodafone de verwachtingen licht op. Vodafone mikt op 11,7 miljard tot 12 miljard pond ebitda, tegenover 11,5 tot 12 miljard pond voordien.

Vodafone kondigde overigens aan dat het vanaf april, bij de start van het nieuwe boekjaar, zal beginnen rapporteren in euro. Het bedrijf haalt een groot deel van zijn omzet in Europa, in landen zoals Duitsland, Italië en Spanje. In Europa staat de omzet onder druk door prijsconcurrentie en zware regelgeving. In groeimarkten als Turkije en India boekt Vodafone wel een hoge omzetgroei. Vodafone overweegt een IPO van zijn Indiase divisie, maar neemt pas volgend boekjaar een beslissing.

CEO Vittorio Colao spreekt over “een belangrijk keerpunt”. Hij voegde eraan toe dat Vodafone inzake 4G “leider” is geworden in Europa. Nadat gesprekken met Liberty Global over een samenwerking of een ruil van activa waren afgesprongen, stond Vodafone onder druk om te tonen dat zijn grote investeringen (van 7 miljard pond) in de verbetering van het mobiele en het breedbandnetwerk beginnen te renderen. De omzet uit de mobiele activiteiten daalde het voorbije kwartaal met 2,3 procent, maar in de vaste lijnen zoals tv en internet steeg de omzet met 3,1 procent.

Het Nederlandse KPN (+3,1%) gaat zijn aandeelhouders verwennen. KPN verkocht 5 procent van zijn Duitse dochter Telefonica Deutschland Holding, waardoor zijn belang terugvalt tot 15,5 procent. De telecomoperator wil 70 procent van de opbrengst gebruiken om een dividend te betalen aan de aandeelhouders in 2016. De rest van de opbrengsten gaat naar de versterking van de financiële positie en het afbetalen van schulden. CEO Jan Kees de Jager zei twee weken geleden aan Bloomberg dat hij met het geld ook overnames zou kunnen financieren.

Delta Lloyd (-12,8%) bengelde onderaan de Brusselse sterindex, na de publicatie van kwartaalresultaten. De verzekeraar zag de premie-inkomsten zowel in de divisie leven als de divisie niet-leven toenemen. Maar beleggers kregen geen antwoord op de hamvraag: hoe zit het nu met die kapitaalverhoging?

De strengere boekhoudregels voor verzekeraars (Solvency II) nopen Delta Lloyd om meer kapitaal opzij te zetten voor risicovolle beleggingen. Delta Lloyd staat erom bekend dat zij meer aandelen in portefeuille hebben en meer risico’s nemen in hun beleggingsportefeuille dan de meeste andere verzekeraars en dat wordt afgestraft in Solvency II. Bij de halfjaarresultaten had Delta Lloyd tussen neus en lippen toegegeven dat de solvabiliteit volgens Solvency II gezakt was onder het niveau waarbij zij zich comfortabel voelen. De solvabiliteitsratio volgens Solvency I verbeterde licht in het derde kwartaal van 179 naar 181 procent, maar over de solvabiliteit volgens Solvency II lost Delta Lloyd niets.

Bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa zei in het persbericht bij de resultaten: “Wij hebben de jongste paar maanden gewerkt aan een gedetailleerde analyse van onze kapitaalpositie. Wij zullen een update geven over kapitaal en onze overgang naar Solvency II tijdens onze Investor Day op 2 december 2015.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content