Hoogrentende bedrijfsobligaties ondervinden duidelijk hinder van de crisis

Het heropflakkeren van de schuldencrisis heeft het sentiment in het hoogrentende segment van bedrijfsobligaties eveneens ondermijnd.

De spreads op de iTraxx Xover zijn sinds 17 maart met 142 basispunten opgelopen en eindigden de maand april aan 646 basispunten.

Het is volgens Thierry Masset, Chief Investment Officer ING Belgium, waar dat de uitverkoop van hoogrentende obligaties in euro wellicht niet alleen wordt veroorzaakt doordat de Italiaanse en Spaanse regeringen eens te meer hun rente zien stijgen.

Bezorgdheid over een groeivertraging in de Chinese economie en mogelijkerwijze een lichte verslechtering van de economische gegevens in de Verenigde Staten kan ook druk leggen op het sentiment.

Wanbelastingspercentage speculatieve obligaties is gedaald

Het wanbetalingspercentage van speculatieve obligaties zal wereldwijd tegen eind 2012 volgens Moody’s echter 2,8% bedragen.

Dat is historisch gezien nog altijd vrij laag (in 2008 en 2009 bedroeg het jaarlijkse wanbetalingspercentage van hoogrentende obligaties wereldwijd 13,6%).

Het wanbetalingspercentage van rommelobligaties bedroeg 1,8% in 2011 en er wordt in 2012 geen forse stijging verwacht, aangezien de hoogrentende markt nog steeds erg liquide is, aldus Moody’s.

Het ratingbureau voorziet echter wel in een wanbetalingspercentage van 8,1% indien de staatsschuldencrisis tot een double-dip recessie leidt. Sinds begin 2012 ligt de gemiddelde return op Europese hoogrentende obligaties rond 12%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content