Hoog spel op Cyprus

Aan de ‘bail-out’ van Cyprus, nummer 5 in de Eurocrisis, is volgens Royal Bank of Scotland een voorheen ongebruikte voorwaarde gesteld: ook spaarders moeten meebetalen.

Dat kwam voor velen als een onaangename verrassing en de trojka lijkt zich hiermee op glad ijs te begeven. Wat kunnen de korte en lange termijn gevolgen zijn?, zo vraagt Erik Mauritz van Royal Bank of Scotland zich.

In het initiële voorstel kwam op bedragen onder de €100.000 een heffing van 6,75% en op bedragen daarboven 9,9%. Na de

onrust die direct na de aankondiging uitbrak werd toegezegd dat de exacte heffing nog aangepast kan worden, zo lang

Cypriotische spaarders maar €5,8 miljard euro bijdragen.

Het Cypriotische parlement heeft het voorstel gisterenavond verworpen, maar ongeacht de uitkomst was de geest al uit de fles: spaarders kunnen bij bail-outs vanaf nu aangesproken worden.

En alhoewel gezegd wordt dat Cyprus uniek is, weigerde de Nederlandse financieminister Jeroen Dijsselbloem in eerste instantie om toe te zeggen dat deze maatregel niet ook bij eventuele volgende ‘bail -outs’ ingezet kan worden.

De trojka lijkt er op gegokt te hebben dat de Cyprus (en de markt) de maatregelen zou accepteren en dat er geen al te negatieve gevolgen zijn voor o.a. Italië en Spanje.

Wellicht werd de Trojka in deze visie gesterkt door de beperkte negatieve invloed op markten van de verkiezingsuitslag in Italië eerder dit jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content