Hogere productie en voorraden moeten graanprijzen afremmen

De CRB-index, die 19 grondstoffen overkoepelt, daalde de voorbije maand met 4,2% op maandbasis en met 18,0% op jaarbasis.

Vooral de “zachte” grondstoffen werden de voorbije maand goedkoper. De grondstoffenprijzen blijven volgens Belfius Bank erg gevoelig voor het economische nieuws vanuit de Verenigde Staten, China en Europa.

Zo duwden de tegenvallende Amerikaanse arbeidsmarktcijfers, de sterker dan verwachte vertraging van de Chinese economische groei, de heropflakkerende eurocrisis, de daling van de indexen van de aankoopmanagers in de eurozone en een waarschuwing van het IMF voor een groter risico op een verzwakking van de wereldeconomie, de grondstoffenprijzen vanaf de tweede week van april naar omlaag.

Globale graanvoorraden zullen toenemen

De index van de voedselprijzen van de Wereld Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) steeg in maart met 0,5% tegenover februari.

Maar in vergelijking met maart 2011 daalde deze index met 6,9%. De FAO verwacht dat de wereldwijde graanproductie in het seizoen 2011/2012 met 4% zal stijgen tot een nieuw record van 2.343 miljoen ton.

De globale graanvoorraden zullen eveneens toenemen (met 3,1%), dankzij de grotere voorraden van tarwe en rijst. De maïsvoorraden zouden echter verder zakken, tot het laagste peil sinds het seizoen 2007/2008.

Ook het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht voor het seizoen 2011/2012 een stijging van de productie (+4,6%) en van de voorraden (+1,6%) van graangewassen op wereldvlak.

Dit zou de evolutie van de graanprijzen moeten temperen, wat volgens Belfius Bank goed nieuws is voor de voedselprijzen en dus de inflatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content