Hoger bod op Duvel weinig zinvol, interesse van AB-InBev of Heineken onwaarschijnlijk

De leegloop op de Brusselse beurs gaat in versneld tempo verder. Vrijdmorgen werden de beleggers opgeschrikt door het bericht dat nu ook Duvel Moortgat uit de noteringstabellen dreigt te verdwijnen.

Fibemi NV en Veerle Baert, de familiale aandeelhouders van Duvel Moortgat NV (Duvel Moortgat) maakten bekend dat zij een vrijwillig voorwaardelijk openbaar overnamebod overwegen op alle aandelen van Duvel Moortgat die zij nog niet in hun bezit hebben (exclusief eigen aandelen). Het bod wordt voorbereid aan een prijs van maximaal EUR 95 per aandeel.

De prijs van EUR 95 per aandeel betekent een premie van 8,9% ten aanzien van de slotkoers per 10 oktober 2012 (die van de dag voor het uitbrengen van het bod dus), en een premie van respectievelijk 16,9% en 19,4% ten aanzien van de beurskoers over de voorbije 3 en 6 maanden.

Fibemi NV en Veerle Baert houden thans 3,962,972 aandelen Duvel Moortgat ofwel 73.75% van het totaal aantal uitgegeven aandelen. Het bod zal bijgevolg slaan op 1,312,311 aandelen ofwel 24.42% van de aandelen. De 97,947 eigen aandelen aangehouden door Duvel Moortgat ofwel 1,82% zijn uitgesloten uit het bod.

Het bod zal onderworpen zijn aan een aantal voorwaarden, waaronder een acceptatiedrempel van 95% en een material adverse change clausule. Indien het bod succesvol is zal het mogelijk gevolgd worden door een uitkoopbod tegen dezelfde voorwaarden.

Bod was logisch

Gerard Rijk van ING merkt op dat het bod van 95 euro dicht bij zijn koersdoel van 94 euro ligt, dat was gebaseerd op de winstverwachtingen voor 2013.

Hij zette Duvel in september 2012 van houden op kopen, dit nadat de brouwer een klassieke moeilijke periode achter de rug had.

Duvel is nu een groter bedrijf geworden en gezonden free cash flow reduceert de behoeften aan externe financiering. Mogelijk spelen belastingfactoren een rol bij het uitkoopbod, hoewel Rijk daar voorlopig nog geen weet van heeft.

De familie heeft de touwtjes stevig in handen en een concurrerend bod lijkt weinig waarschijnlijk. Ook interesse van de kant van AB-InBev of Heineken ligt niet voor de hand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content