Hoe voorspel je een verwachte beweging na de publicatie kwartaalresultaten?

Elk kwartaal moet elke beursgenoteerde onderneming haar cijfers bekend maken. De markt kijkt vol verwachting elke keer opnieuw naar de inhoud van deze cijfers en vooral in de optiemarkten wordt er druk gespeculeerd door het kopen van directionele opties.

Traders die een stijging verwachten zullen calls kopen of puts schrijven, zo merkt Piet Vannoppen van Cash Flow Optios op. Traders die een daling verwachten zullen puts kopen of call schrijven. Zo gaat iedere trader op zijn manier zich positioneren voor de verwachte beweging.

De prijzen waaraan deze opties noteren worden bepaald door de marketmakers en zij zullen de optieprijzen verhogen of verlagen op basis van hun eigen verwachtingen voor die bepaalde optie. Elke optie wordt op deze manier geprijsd door de marketmakers.

Het “oppompen” of “laten leeglopen” van optiepremies zijn een gevolg van de impliciete volatiliteit van elke individuele optie. Zoveel te hoger de impliciet volatiliteit zoveel de duurder de optie zal geprijsd worden door de marketmaker. Aan de vooravond van de kwartaalresultaten is de implied volatility meestal op zijn hoogst.

Op dat moment kan je perfect aflezen wat de verwachte beweging van de onderliggende waarde gaat zijn in de ogen van de marketmakers.

Hoe hoog was de Implied Volatilty aan de vooravond bij Apple ?

Apple sloot aan 560 $ op dinsdagavond. Bijgevolg waren de 560 de AT-THE-MONEY opties. Bij ATM is de uitoefenprijs van de optie dezelfde als waaraan de onderliggende waarde noteert.

De 560 APR 27 CALL had een Implied volatility van 82 % en de 560 MAY CALL had een Implied volatility van 44 %. Dit geeft je aan dat de APRIL 560 CALL 38 % meer “opgeblazen” is dan de MAY 560 CALL !

Check dus steeds de Implied volatility van de volgende expiratie voor je een optie koopt. Als deze veel lager is dan weet je dat je een veel te dure optie wil kopen !!!

Ter illustratie hierbij de beweging van het aandeel Apple na de bekendmaking van de cijfers eergisteren tussen 16u30en 16u45 !!! De 560 weekly straddle (som van de van de 560 CALL de 560 PUT) was 38.40 $ waard en AAPL bewoog aftermarket van 560 naar 600 oftewel een 40 $ move terwijl de marketmakers een move van 38.40 hadden ingeprijsd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content