Hoe vergelijk je tak 21-levensverzekeringen?
Het aantal verzekeraars dat tak 21-levensverzekeringen aanbiedt in ons land is groot. Op basis van welke criteria kan je een keuze maken?
Een tak 21 is een spaarproduct in de vorm van een levensverzekeringscontract. De formule voorziet een volledige terugbetaling van de gestorte premies (na aftrek van de kosten en taksen), een gegarandeerd rendement en een eventuele jaarlijkse deelname in de winst. Daarnaast zijn er ook aanvullende waarborgen mogelijk.
Binnen de wettelijke grenzen beslissen de verzekeraars zelf welke gegarandeerde rendementen ze aanbieden. Die kan je makkelijk vergelijken, maar hou dan wel rekening met de periode waarin het rendement gewaarborgd wordt: die kan verschillen van contract tot contract. Weet ook dat de ene verzekeraar een lager minimumrendement kan garanderen dan de andere, terwijl het totaalrendement uiteindelijk toch hoger uitvalt. Dat heeft te maken met de winstdeelname.
De winstparticipatie
Die winstparticipatie is afhankelijk van de prestaties van de verzekeringsmaatschappij. En die zijn elk jaar anders. Hoe hoog de jaarlijkse winstdeelname zal zijn, weet je dus nooit op voorhand. Vooraf vergelijken is dan ook onmogelijk. Wees ook voorzichtig met je zomaar te baseren op de resultaten uit het verleden, want die vormen geen garantie voor de toekomst.
De kosten voor instap, beheer en uitstap kunnen sterk verschillen naargelang de verzekeraar. Een overzicht daarvan vind je terug in de financiële infofiche van het tak 21-contract. Informeer je vooraf bij meerdere verzekeraars of makelaars, en via vergelijkingssites zoals Spaargids.be en BankShopper.be. Je kan overigens altijd proberen te onderhandelen over bepaalde kosten.
Vergeet ten slotte niet dat je via een tak 21-levensverzekering aanvullende waarborgen kan voorzien. Denk aan een uitkering bij overlijden, een bijkomend kapitaal bij sterfte na een ongeval of een invaliditeitsrente. Als je verschillende tak 21-contracten vergelijkt, zorg er dan voor dat die dezelfde waarborgen onderschrijven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier