Hoe ontsnappen aan de beurstaks

© iStock

Wie een obligatie, aandeel, fonds of tracker koopt, betaalt daar doorgaans ook beurstaks op. Hoe kan je ontsnappen aan die beurstaks?

Heel wat beleggers kijken bij de aankoop van een aandeel of van een fonds vooral naar de instap- en uitstapkosten of zogenaamde transactiekosten. Maar wie een fonds, obligatie, aandeel, tracker of vastgoedvennootschap – de vroegere vastgoedbevak – koopt of verkoopt, is er zich vaak niet van bewust dat hij daarop doorgaans ook een beurstaks betaalt, ook taks op beursverrichtingen genoemd.

Het spreekt voor zich dat hoe meer beurstaks je betaalt, hoe meer dat knaagt aan je rendement. Deze beurstaks is de laatste jaren al meermaals verhoogd. Wanneer betaal je nu precies die beurstaks?

Soms kan je ontsnappen

Hoe ontsnappen aan de beurstaks

Wie inschrijft op een nieuwe uitgifte van een obligatie, aandeel of vastgoedvennootschap betaalt geen beurstaks. Ook wie in een nieuwe of lopende kapitalisatie- of distributiebevek stapt, betaalt geen beurstaks.

Bij de uitstap uit een distributiebevek – een fonds met coupon – betaal je 0% beurstaks. Stap je uit een kapitalisatiebevek – een fonds zonder coupon – dan bedraagt de beurstaks 1,32%, begrensd tot 2000 euro. Een distributiebevek ontsnapt dus zowel bij de aan- als de verkoop aan de beurstaks.

Vaak wel beurstaks

Maar in heel wat gevallen betaal je wel beurstaks. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de aan- of verkoop van aandelen waar je telkens 0,27% beurstaks betaalt, begrensd tot 800 euro.

Bij lopende obligaties of een vastgoedvennootschap is dat 0,09%, begrensd tot 650 euro. Vooral bij de aankoop van zogenaamde trackers of ETF’s moet je de beurstaks goed in het oog houden. Daar betaal je immers naargelang het soort tracker 0,09%, 0,27% en soms zelf 1,32% bij aan- en verkoop. Informeer hierna bij je bank voor je een tracker aankoopt.

Ontsnappen via een buitenlandse brokers?

Een buitenlandse bank betaalt geen beurstaks. Maar banken en brokers die actief reclame maken in België en hun diensten via internet in België aanbieden vallen volgens de fiscus wel onder de beurstaks.(JA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content