Hoe kunnen Fortis-gedupeerden aanspraak maken op schadevergoeding van Ageas?
Een lezer, die heeft meegedaan aan de kapitaalverhoging van Fortis, vroeg ons hoe hij aanspraak kan maken op de schadevergoeding die Ageas zal betalen.
Alle gedupeerde Fortis-aandeelhouders komen in aanmerking voor de schikking. U moet enkel het bezit van Fortis-aandelen kunnen aantonen ‘op een der welk moment’ in de periode tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008. Op de website forsettlement.com vindt u alle relevante informatie. Let wel, als u niet bent aangesloten bij een of andere belangenverdediger (Deminor, Stichting FortisEffect, VEB, advocaten Laurent Arnauts en Geert Lenssens), dan zal uw schadevergoeding iets lager liggen dan bij wie al een tijdje procedeert tegen Ageas, de rechtsopvolger van Fortis. Ageas heeft in een maximumbedrag van 1,2 miljard euro voorzien. Dus hoe meer aandeelhouders de schadevergoeding aanvaarden, hoe minder geld er per aandeel beschikbaar is.
De meeste waarnemers gaat ervan uit dat de gemiddelde Fortis-aandeelhouder tussen 10 en 15 procent van zijn schade vergoed krijgt. De aandeelhouders moeten ook afstand doen van toekomstige rechten op compensatie, wat zoveel wil zeggen als het staken van lopende procedures. Op dit moment kan niemand al zijn schadevergoeding opeisen. De schikking moet eerst bindend worden verklaard door de rechtbank van Amsterdam. Op 24 maart is er een hoorzitting en de beslissing wordt tegen midden 2017 verwacht. Wie op de hoogte wil blijven van de evolutie in de procedure, kan zich het best aansluiten bij de Ageas Club.
De organisatie ConsumentenClaim heeft vorige week wel een bom gelegd onder de Fortis-schikking. De grootste massaclaimspecialist in Nederland vindt de regeling onacceptabel omdat de meeste beleggers minder dan één euro per aandeel zullen krijgen. ConsumentenClaim heeft dan ook namens een 1000-tal beleggers een verweerschrift ingediend bij het gerechtshof Amsterdam om de Fortis-schikking aan te vechten en het roept gedupeerde Fortis-beleggers op niet akkoord te gaan met de schikking en zich aan te sluiten bij de collectieve procedure tegen Ageas.
De claimspecialist procedeert voor een hogere schadevergoeding en wil niet dat de schikking algemeen bindend wordt verklaard. ConsumentenClaim roept ook iedereen op nog bij hen aan te sluiten op basis van ‘no cure no pay’. Als niks wordt binnengehaald, hoeft u ook niks te betalen, zelfs geen inschrijfkosten. Bij succes krijgt de organisatie 25 procent fee op het verworven resultaat. Het laatste woord over de Fortis-affaire is dus duidelijk nog niet gezegd.
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier