Hoe kan u gokken op een bremain of brexit?

© REUTERS
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Een brexit of een bremain laat ook de beleggers niet ongevoelig. Zij wagen onder meer een gokje door te investeren in aandelen, obligaties of fondsen die in pond noteren.

Dit is een update van een artikel dat in maart in Trends is verschenen

De brexit heeft beleggers de voorbije weken bezig gehouden. De Nederlandse collega’s van het Financieel Dagblad – die veel grote professionele beleggers onder hun lezers tellen – maakten zelfs op ludieke wijze een top tien met brexit-songs. Bovenaan pronkten nummers als The final countdown (Europe), Should I Stay, or Should I Go (The Clash) en With or without you (U2).

Nadat de beurzen vorige week door brexit-bibbers onderuit gingen, was er begin deze week een herstelbeweging. De moord op een Brits parlementslid Jo Cox vorige donderdag zorgde voor een kentering in de peilingen. Geert Gielens, de hoofdeconoom van Belfius, voorspelde begin maart al dat de onbesliste kiezers de doorslag zouden geven. “Het sentiment en de gebeurtenissen in de aanloop naar het referendum zullen allesbepalend zijn. Stel je voor dat er een incident met vluchtelingen plaatsvindt enkele dagen voor de stembusgang.” Het lijkt er voorlopig op dat een ander drama de stemming zal beslissen.

Ongeveer de helft van de export van de Britten gaat richting Europa, terwijl slechts 10 procent van de uitvoer van de andere EU-lidstaten naar Groot-Brittannië gaat. Een brexit zou dus in de eerste plaats een slechte zaak zijn voor de Britten, maar ook de Europese economie zou eronder lijden. Na een brexit dreigt het land ook uit de Europese Economische Ruimte te vliegen. Dat zou betekenen dat er een einde komt aan het vrije verkeer van kapitaal en goederen met de lidstaten van de Europese Unie.

Gielens: “Als Groot-Brittannië in de eengemaakte markt wil blijven, zal het zich moeten schikken naar alle regels. Er is geen reden waarom de Europese Unie zich soepeler zou opstellen na de exit van het land. Europa heeft twee jaar de tijd om nieuwe handelsverdragen te onderhandelen met lidstaten die vertrekken. De kans is reëel dat het daarvoor zijn tijd neemt, wat opnieuw tot een lange periode van onzekerheid leidt.”

Verzwakt Brits pond

Het Brits pond verloor sinds Nieuwjaar al meer dan 4 procent van zijn waarde in euro. De Britten nemen het zekere voor het onzekere en kopen massaal buitenlandse valuta, zoals euro’s en dollars. Ze zijn er niet gerust in. The Post Office, een aanbieder van financiële diensten in het Verenigd Koninkrijk, meldt een stijging van die valuta-aankopen met 74 procent sinds dit weekend. Ook bij beleggers is er nog grote ongerustheid. ETF Securities een verkoper van trackers meldt dat er een recordbedrag zit in trackers, die het toelaten om te speculeren op of zich in te dekken tegen een verdere val van het pond.

De huidige omstandigheden maken van het Britse pond een kwetsbare munt. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Een zwakke Britse munt maakt het voor bedrijven met veel kosten in pond gemakkelijker om te concurreren met buitenlandse sectorgenoten.

Hoe kan u gokken op een bremain of brexit?
© KBC securities

Gokje wagen

Wie investeert in aandelen, obligaties of fondsen die in pond noteren, waagt een gokje op de goede afloop van het referendum. Onlinebrokers en banken bieden fondsen aan die uitsluitend in Britse aandelen beleggen, zoals Invesco UK Equity A en Schroder ISF UK Opportunities. Beide betalen elk jaar een dividend. U betaalt daarop wel 27 procent Belgische roerende voorheffing.

U kunt ook een tracker kopen op de Britse sterindex FTSE100, zoals iShares Core FTSE100. Het voordeel daarvan zijn de lage beheerskosten (0,07%) en de lage belastingdruk (0,09% beursbelasting bij de aankoop en de verkoop). U koopt met die tracker de grootste honderd Britse marktkapitalisaties volgens hun gewicht in de index. In de top vijf van de grootste posities zitten twee oliemajors – Shell en BP – die gebukt gaan onder de lage olieprijs.

Ook bijna alle actief beheerde fondsen met een focus op Groot-Brittannië hebben grote posities in oliereuzen en mijnbouwers. Er zitten ook echte indexknuffelaars tussen, die weinig afwijken van de FTSE100. De beheerders van Schroder ISF UK Opportunities durven daar wel ver van af te wijken. Daardoor is het fonds doorgaans minder blootgesteld aan de grondstoffensector dan andere Britse-aandelenfondsen.

Schuilen voor exit VK uit EU

Er bestaan overigens ook fondsen die investeren in Europese aandelen, maar Britse aandelen uitsluiten. Die zijn een schuiloord voor wie Groot-Brittannië liever mijdt en de kat uit de boom wil kijken tot het referendum.

Voor wie in individuele Belgische aandelen investeert, is het nuttig na te gaan welke bedrijven de grootste blootstelling hebben aan het VK. Het Belgische beurshuis KBC Securities maakte de oefening. Het is niet omdat bedrijven veel verkopen in het VK of een groot deel van hun winst vanuit het VK komt, dat bedrijven per se hard zullen lijden onder een brexit. Sommige bedrijven produceren ook in het VK en maken daar veel kosten, zodat de impact van een val van het Brits pond getemperd wordt. Andere bedrijven dekken zich in met financiële instrumenten tegen de effecten van een forse daling van het pond. Het effect van een brexit zal vooral op de munt een onmiddellijk effect sorteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content