Hoe interessant is een belegging in bier?
Niet alleen met wijn of whisky, ook met bier valt geld te verdienen. Dit zijn drie manieren waarop kleine beleggers een graantje kunnen meepikken van het wereldwijde succes van het Belgische gerstenat.
Belgen zijn bierdrinkers. De grootste brouwer ter wereld heeft zijn hoofdzetel in Leuven. Er zijn steeds meer Belgen die in hun vrije tijd bier brouwen en de microbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Daarom is het verwonderlijk dat beleggen in bier niet van de grond komt in ons land. Nochtans zijn daar verscheidene mogelijkheden voor. Een overzicht.
1 Bier kopen, bewaren en weer verkopen Welke bieren?
Blonde bieren kunt u niet bewaren, die drinkt u het beste meteen op. “Alleen donkere en zure bieren zoals geuze en lambiek kun je goed bewaren. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe beter een bier geschikt is om het enkele jaren voort te laten rijpen. Denk maar aan een quadruple, zoals de bekende Westvleteren Twaalf met een alcoholpercentage van meer dan 10 procent, of een gerstewijn”, zegt de Nederlandse biersommelier Fiona de Lange, de oprichtster van de Nationale Bierbank.
Welke prijzen?
In de forten van de Nationale Bierbank liggen enkele duizenden flessen te rijpen. Het gaat vooral om grote flessen met een kurk, die net zoals wijn het beste liggend worden bewaard. Er rijpen ook kleinere flesjes met een kroonkurk, maar die staan rechtop. Volgens De Lange kan een belegger voor sommige unieke bieren die enkele jaren hebben gerijpt, zes à zeven keer de aankoopprijs krijgen. We kunnen die bewering niet staven, omdat bij ons geen bierveilingen plaatsvinden. Op E-bay en andere veilingwebsites zijn vooral verzamelaars actief die lege flesjes of kurken verhandelen.
Bij het veilinghuis Skinner in Boston ging in oktober wel een pakket van drie flesjes Westvleteren Twaalf voor 175 dollar onder de hamer. Het ging om twee flesjes van 33 centiliter uit 2014 en één flesje uit 2005. In de Sint-Sixtusabdij waar Westvleteren gebrouwen wordt, betaalt u voor een krat van 24 flesjes 42 euro, exclusief de prijs van het leeggoed, of 1,75 euro per flesje. Een Amerikaan betaalde maar liefst dertig keer de aankoopprijs voor zo’n zeldzame Westvleteren.
Veel beter dan dat wordt het niet voor de donkere bieren. Westvleteren Twaalf is een van de meest schaarse en gewilde bieren. De productie en de verkoop liggen strikt aan banden, en het bier werd al verscheidene keren verkozen tot het beste bier ter wereld door de gereputeerde website Ratebeer.
In juni haalden bij hetzelfde veilinghuis verschillende soorten lambiek van brouwerijen zoals Cantillon en Drie Fonteinen nog hogere prijzen. Voor een fles van 75 centiliter Drie Fonteinen J&J Blauw uit 2003 telde een koper meer dan 2500 dollar neer. Dat is natuurlijk nog altijd niet te vergelijken met de prijzen waartegen sommige topwijnen worden geveild. We spreken dan over honderdduizenden euro’s.
Hoelang bewaren?
Volgens De Lange is de gemiddelde bewaartijd van een bier vijf jaar, maar de optimale bewaartijd verschilt van bier tot bier. “Geuze en lambiek kun je tot vijftien jaar in je kelder laten. Ik heb ook bieren die 20 tot zelfs 35 jaar geleden op flessen werden getrokken, maar de gist komt op een bepaald moment op een kantelpunt. De eerste jaren wordt zo’n bier voller van smaak, maar daarna gaan veel aroma’s weer weg en wordt het bier vlakker van smaak.” De bewaartijd van bier is dus niet te vergelijken met die van wijn.
Aan wie kan u verkopen?
Er zijn zeer weinig particulieren die beleggen in bier
Bier kopen of bestellen is geen probleem. Er zijn voldoende speciaalzaken in België met een uitgebreid aanbod ambachtelijk bier. Het bier bewaren lukt misschien ook nog in uw kelder. De vraag is vooral aan wie en hoe u die oude bieren opnieuw kunt verkopen. De Lange: “Er zijn zeer weinig particulieren die beleggen in bier. Er zijn wel enkele horecazaken die zich hebben gespecialiseerd in vintage bieren, zoals de Kulminator in Antwerpen en The Capital in Leuven. Die zaken kopen bijvoorbeeld voorraden over van brouwerijen die sluiten en laten die nog een tijd in hun kelder liggen.”
De Nationale Bierbank is een schakel tussen particuliere kopers en verkopers. Daar kon u uw bier laten rijpen in de ideale omstandigheden – 10 à 15 graden, zonder grote schommelingen in temperatuur en op een droge plek – maar de bank houdt er op 1 januari mee op. Voor de flessen bier die al aan de Bierbank zijn toevertrouwd, heeft De Lange een oplossing, maar er kunnen geen nieuwe flessen meer bij.
Enkele maanden geleden zei ze nog in een interview dat ze verwachtte dat beleggen in bier ingeburgerd zou raken, net zoals beleggen in wijn of whisky. “Het was een uit de hand gelopen hobby”, legt ze nu uit. “Er is meer volume nodig om de Bierbank te laten voortbestaan, en de vaste kosten zoals de huur van de locaties en de verzekering te betalen. Ik zou me er meer mee moeten bezighouden om het te promoten en ik zou daarvoor andere zaken die ik graag doe, zoals het geven van workshops, moeten laten vallen. Daarom heb ik beslist er een punt achter te zetten.”
2 Crowdfunding
Een andere manier om in bier te beleggen, is investeren in lokale brouwerijen via crowdfunding. Dat is een alternatieve manier om projecten of ondernemingen te financieren: via een internetplatform wordt kapitaal opgehaald bij een grote groep kleine investeerders. Het geld kan worden geschonken, eventueel in ruil voor een kleine beloning, maar het kan ook gaan om leningen die moeten worden terugbetaald of een deelname in het kapitaal waarvoor de investeerders een vergoeding krijgen, afhankelijk van de omzet of de winst.
Het bekendste voorbeeld is Brouwerij De Halve Maan, die twee jaar geleden 300.000 euro ophaalde om een ondergrondse leiding van 3 kilometer door het centrum van Brugge te financieren. Door die bierpijpleiding stroomt nu de Brugse Zot en de Straffe Hendrik van de brouwerij De Halve Maan naar de bottelarij buiten de stad. De investeerders krijgen levenslang bier in ruil voor hun investering.
Vorig jaar haalde de ambachtelijke brouwerij Hof Ten Dormaal uit Tildonk met een obligatielening via crowdfunding 230.000 euro op. De obligatiehouders krijgen een brutorente van 4 procent en een exclusief flesje bier als rendement, en krijgen hun inleg na vier jaar terug. Ook in Antwerpen werd het afgelopen jaar een crowdfundingcampagne georganiseerd om Seefbier te brouwen.
En zo is er regelmatig wel ergens een brouwerij die de lokale populatie aan zich wil binden. Net zoals bij het rechtstreekse beleggen in bier moet u dat vooral doen als u zelf een bierliefhebber bent. Crowdfunding gaat meestal niet om rendement, maar om marketing of eventueel gemeenschapsvorming.
3 Bieraandelen
De best renderende manier om in bier te beleggen, is nog altijd de beurs. In februari 2000 werd met de Dow Jones US Brewers Index de enige bierindex ter wereld gelanceerd. De index startte op 200 punten en staat nu op 939 punten, of 4,6 keer hoger. Amerikaanse bieraandelen – waaronder Anheuser Busch/AB InBev – bezorgden beleggers een jaarlijkse koersstijging, exclusief dividenden, van 9,5 procent.
Op de Brusselse beurs kunnen we niet enkel terugkijken op het mooie parcours van AB InBev. De koers ging net niet maal vijf sinds de eeuwwisseling. Ook kleinere beursgenoteerde brouwers zoals Duvel Moortgat – voor zijn beursexit – en Co.Br.Ha presteerden sterk. De Primus- en Tongerlo-brouwer uit Haacht bracht zijn aandeelhouders sinds 2000 bijna 19 procent per jaar op, waarvan 12 procent koersstijging. Zowel Co.Br.Ha. als AB InBev heeft het dividend de voorbije tien jaar bijna jaarlijks doen stijgen, of op zijn minst stabiel gehouden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier