Hoe de kosten van je beleggingsfonds verlagen?

© Istock

Wie belegt in een fonds houdt best rekening met de kosten. Op welke kosten moet je letten en over welke kosten kan je onderhandelen?

Instapkosten

Wie belegt in een aandelen-, obligatie- of een gemengd fonds, betaalt in de eerste plaats instapkosten. Vaak bedragen de instapkosten 3%. Maar met wat onderhandelen of als het om een groter bedrag gaat, kan je ze doen zakken naar 2,25% of zelfs nog lager. Bij een aantal onlinebanken bedragen deze instapkosten standaard slechts 1% of soms zelfs 0%.

Bewaarkosten

Daarnaast betaal je ongeveer 0,2% bewaarkosten, tenzij het om huisfondsen van de bank zelf gaat. Ook bij de meeste onlinebanken betaal je geen bewaarkosten. De kosten die echter vaak uit het oog verloren worden, zijn de jaarlijkse beheerskosten.

Beheerkosten

Die beheerskosten zie je in principe niet omdat ze onmiddellijk in de koers van het fonds verwerkt worden. Het spreekt vanzelf dat hoge beheerskosten aan je rendement knagen. Kijk daarom steeds naar deze jaarlijkse kosten. Ja kan ze opvragen bij je bankier of je vindt ze in de prospectus.

Bij aandelenfondsen variëren die beheerskosten doorgaans tussen 1% en 2% per jaar. Bij obligatiefondsen liggen deze kosten doorgaans tussen 0,5% en 1,3%. Over beheerskosten kan je in tegenstelling tot de instapkosten niet onderhandelen. Onderhandel dus over de instapkosten, maar kijk zeker ook naar de minder zichtbare, maar jaarlijks terugkerende beheerskosten die aan uw rendement knagen. (JA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content