Hoe betrouwbaar is Kospi als kanarie in de koolmijn?

Een aantal analisten vinden dat de Zuid Koreaanse aandelenindex, de Kospi, een goede indicator is voor de toekomstige groei van de wereldeconomie.

De redenatie is volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer dat het land tussen twee economische grootmachten in ligt (Japan en China) en gezien haar historie ook een innige economische band heeft met de grootste economie de Verenigde Staten.

Daarnaast bestaat deze beursindex ook uit de Chaebols. Dit zijn grote conglomeraten die een enorme diversiteit hebben in bedrijven. Samsung is daar een voorbeeld van. Het bedrijf produceert niet alleen de bekende mobiele smartphone’s maar is ook een van de grootste scheepbouwers en van installaties voor de offshore.

De winstontwikkeling van de Chaebols kan dus een indicatie zijn voor de gezondheid van de wereldeconomie. Sinds midden 2011 heeft de Kospi zich relatief stabiel gedragen tussen de 1800 en 2000 punten. Wat dat betreft een redelijke afspiegeling van de wereld-economie.

De laatste weken echter lijkt de index bezig aan een gestage klim. In de afgelopen 2 maanden is er een koerswinst geboekt van bijna 10%. Als deze beweging door blijft zetten dan kan het oude record van 2231 uit 2011 worden geslecht. Andere beurzen zullen dan zeker volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content