Hoe beoordeel je een obligatie?
Als belegger ben je niet alleen op zoek naar rendement, maar ook naar een stukje zekerheid. Die vind je onder andere terug bij obligaties. Hun rendement wordt echter bepaald door meerdere elementen.
Obligaties zijn doorgaans veel minder volatiel dan aandelen. Daarom mogen ze niet ontbreken in een beleggingsportefeuille. Bovendien bieden obligaties je een vaste return. Toch zijn er grote verschillen tussen de rendementen onderling. Die zijn immers afhankelijk van verschillende factoren.
Bepalende elementen
De coupon van een obligatie met een lange looptijd is alvast hoger dan papier met een korte looptijd. Dat komt omdat het risico ook hoger is: op lange termijn is het moeilijker in te schatten hoe de financiële markten en de rente zullen evolueren.
De kredietwaardigheid van (de uitgevers van) obligaties wordt uitgedrukt via een rating. Dit is een soort risico-indicator: hoe lager de rating, hoe lager de solvabiliteit van de emittent. In ruil daarvoor krijg je dan wel een hoger rendement.
Er zijn obligaties beschikbaar in verschillende munten. Een exemplaar in euro biedt doorgaans een ander rendement dan vergelijkbaar papier in bijvoorbeeld Amerikaanse dollar.
Dat heeft alles te maken met de economische en financiële situatie in de betrokken regio.
Tot slot zijn sommige obligaties achtergesteld. Dat betekent dat je als houder ervan bij een eventuele faling van de uitgever je geld pas terugkrijgt als andere schuldeisers uitbetaald zijn. Het risico is dus groter dan bij ‘gewone’ obligaties, en de coupon is dan ook hoger.
Wat moet je onthouden?
Met obligaties bouw je een stukje zekerheid in je beleggingsportefeuille in. Je doet er dan ook goed aan om voor kwaliteit te kiezen. Ga dus voor obligaties met minstens een BBB-rating, laat volatiele munten links liggen en vermijd achtergesteld papier. Voor wie wil speculeren, bestaan er voldoende andere beleggingsproducten. (RVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier