Hewlett-Packard waagt tweede poging op tablet markt

Wall Street is vandaag stabiel tot iets lager geopend, met beperkte verliezen tot een status quo voor de belangrijkste indices. Op economisch vlak valt er weinig nieuws te rapen.

Op het vlak van nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering was er sprake van een zekere stabilisatie ten opzichte van vorige week.

De analisten blikken uiteraard terug op de kwartaalcijfers die Hewlett-Packard gisterenavond bekendmaakte. Die waren beter dan verwacht, zodat de koers hoger mocht openen. De winst valt nochtans wat tegen, gezien de eerste reactie op de cijfers gisterenavond.

Besparing van 3,50 miljard dollar op jaarbasis

Hewlett-Packard kondigde het ontslag van 27.000 werknemers aan, wat overeenstemt met 8% van het totale personeelsbestand. De ontslagen worden gespreid over een periode van enkele jaren, het is uiteindelijk de bedoeling om 3,50 miljard dollar op jaarbasis te besparen.

Het is de bedoeling dat de hele operatie afgerond zal zijn tijdens het fiscale jaar 2014. Van gedwongen ontslagen is voorlopig geen sprake, in eerste instantie gaan mensen die met pensioen gaan niet worden vervangen. Pas in een volgende fase kan eventueel aan gedwongen ontslagen worden gedacht.

Chief Executive Meg Whitman noemde de ontslagen onvermijdelijk, kwestie van de toekomst van het bedrijf op langere termijn veilig te stellen. Whitman gaf toe dat het een ingrijpende operatie betrof, die HP tot in de diepste vezels gaat treffen.

Een derde van de ontslagen is in de Verenigde Staten gepland, de rest daarbuiten. Whitman kondigde de lancering van een tweede tablet pc aan tegen de feestdagen, het is al de tweede keer dat het bedrijf zo’n kleine computer op de markt brengt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content