Het fiscaal beleid van Shinzo Abe
Het tweede luik van de “Abenomics” voorziet volgens Saxo Bank fiscale stimuli op korte termijn om de economische groei terug aan te wakkeren via een verhoging van overheidsinvesteringen en -uitgaven.
Eén van de eerste maatregelen die Abe nam, was het budget voor openbare werken met 20% te verhogen in 2013 ten opzichte van 2012 tot 5,3T yen (53 miljard de dollar).
Bovendien werd het 5-jarenplan voor de wederopbouw na de aardbeving opgetrokken tot 25T yen (250 miljard dollar), een verhoging van 6T yen ten opzichte van het oorspronkelijke plan.
De creativiteit van Shinzo Abe betreffende de versoepeling van het fiscale beleid staat in schril contrast met de beperkingen die Japan zich de voorbije jaren had opgelegd.
De premier sloeg deze weg in terwijl de Verenigde Staten diep snijden in hun publieke uitgaven en de Eurozone in een recessie sukkelt door een algemene bezuinigingspolitiek.
De structurele hervormingen van Abenomics
Daar waar de eerste twee luiken bedoeld waren om de economie nieuw leven in te blazen op korte termijn, valt of staat dit ingewikkelde en ambitieuze plan op lange termijn vooral bij het derde en laatste luik.
Het zou naïef zijn om te geloven dat, met een schuld die 200% van het BNP bedraagt, de economie op middellange termijn aangezwengeld kan worden met louter fiscale uitgaven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier