Het ene flexibele fonds is het andere niet
Er zijn honderden gemengde producten beschikbaar in België, met totaal verschillende beleggingsstrategieën. In hun kielzog zijn er ook heel wat dakfondsen op de markt gekomen.
Uit de statistieken van BEAMA, de Belgische vereniging van assetmanagers, blijkt kwartaal na kwartaal dat de gemengde fondsen (inclusief de pensioenspaarfondsen) steeds meer succes hebben bij beleggers. Samen beheert die categorie fondsen meer dan 42 procent van de nettoactiva van de Belgische en de buitenlandse fondsen die beschikbaar zijn in België, tegenover minder dan 25 procent in het begin van 2011. Eind 2010 was 29,5 miljard euro belegd in die producten, in het derde kwartaal van 2016 was dat al 71,4 miljard euro.
In die categorie nemen flexibele mixfondsen een vooraanstaande plaats in. Producten zoals Carmignac Patrimoine, DNCA Invest Evolutif en Ethna-Aktiv zijn uitgegroeid tot bekende namen voor Belgische beleggers. In hun kielzog zijn ook heel wat dakfondsen op de markt genomen die een flexibel gemengd beheer aanbieden en beleggen in andere fondsen. Sommige investeren in gespecialiseerde producten, andere rechtstreeks in een korf van flexibele mixfondsen. Een groot aantal van die fondsen laten we buiten beschouwing, omdat ze minder dan drie jaar bestaan of omdat ze hoofdzakelijk beleggen in huisfondsen.
Kosten en prestaties
Volgens mij hebben aandelen op dit moment eenvoudigweg geen concurrentie op de financiële markten
Een belangrijke vaststelling is dat het fonds ING Core Fund Balanced in de groep van de dakfondsen als enige vijf Morningstar-sterren heeft. Het product heeft de afgelopen drie jaar een geannualiseerd rendement van 8,7 procent gehaald, gekoppeld aan een zeer lage volatiliteit. NN Investment Partners biedt ook een flexibel mixfonds met vijf sterren aan, maar dat belegt in de eigen fondsen van NN Patrimonial Aggressive en het wordt hoofdzakelijk verdeeld via het netwerk van ING.
De kosten van die dakfondsen lopen hoog op. Gemiddeld bedragen ze 2,4 procent voor de tien producten in ons staal, tegenover 1,7 procent voor de traditionele flexibele fondsen. Dat verklaart in grote mate dat de prestaties van die producten achterblijven op die van de grote flexibele mixfondsen die het populairst zijn bij de Belgische beleggers.
Inzetten op aandelen
Er zijn honderden gemengde producten beschikbaar in België, met totaal verschillende beleggingsstrategieën. Dat maakt een vergelijking erg moeilijk. Over het algemeen hebben flexibele mixfondsen die zich agressief hebben gepositioneerd op de beurzen, de beste prestaties neergezet.
De beste prestatie op een termijn van vijf jaar staat op naam van Vector Flexible, dat wordt aangeboden door de Luxemburgse beheerder Vector Asset Management. De aandelenselectie is identiek aan die van het aandelenfonds Vector Navigator, maar de beheerders dekken zich systematisch in tegen volatiliteit op de beurzen.
Onder de andere fondsen bovenaan in het klassement zijn er veel die sterk inzetten op de beurzen, vaak voor meer dan 75 procent van de beheerde activa, zoals R Club en Flossbach von Storch Multiple Opportunities. Bij Flossbach von Storch onderstreept Philipp Vorndran, die verantwoordelijk is voor de strategie, dat een grote blootstelling aan aandelen een noodzaak is in de huidige omstandigheden. “Volgens mij hebben aandelen op dit moment eenvoudigweg geen concurrentie op de financiële markten.”
Onzekere omstandigheden
In het klassement staan ook producten die een defensieve strategie hebben en streven naar een lagere volatiliteit in combinatie met een positief rendement voor langetermijnbeleggers. Die doelstelling halen ze over het algemeen ook, al hebben ze meestal mindere periodes beleefd doordat ze sterk inzetten op obligaties.
Zonder de monetaire versoepeling van de Europese Centrale Bank zouden we mogelijk snel terugvallen in een nieuwe crisis
Bij Ethenea zegt Daniel Stefanetti, de beheerder van het fonds Ethna-Defensiv, dat de groei in de Verenigde Staten wellicht zwak zal blijven. Hij verwacht dat president Donald Trump zijn hervormingen moeilijk kan doorvoeren door de toenemende tegenstand van leden van zijn eigen partij. “In Europa is het probleem van de overheidsschulden nog niet van de baan, ondanks de verbeterde indicatoren. Zonder de monetaire versoepeling van de Europese Centrale Bank zouden we mogelijk snel terugvallen in een nieuwe crisis.”
China heeft een enorme schuldenberg gemaakt om zijn groei te financieren, en dat kan een probleem worden, stelt Stefanetti. De monetaire reserves van het land zijn bovendien met een derde geslonken. In die onzekere omstandigheden meent hij dat de defensieve mixfondsen interessant blijven. “De stijging van de obligatierendementen is moeilijk vol te houden, lijkt me.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier