Danny Reweghs
‘Het einde van de beursklim is nog niet voor meteen’
‘Gezien de negatieve sfeer rond de handelsoorlog, Turkije, Argentinië, Brazilië enzovoort zal het heel wat investeerders verrassen dat de S&P500-index nog eerst richting 3000 punten of zelfs wat hoger zal klimmen, om pas in 2019 een duik te nemen.’ Dat zegt Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen.
Het Amerikaanse zakenblad Forbes pakte onlangs uit met een coververhaal met de sprekende titel The End is Near (het einde is nabij). Daarmee doelde het op het einde van de stierenmarkt op Wall Street, die al aan gang is sinds maart 2009. Dat is 113 maanden en daarmee de langste stierenmarkt in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Forbes staat natuurlijk niet alleen met dat idee.
Waslijst argumenten
Heel wat van de argumenten om een zwaar(dere) terugval in het vooruitzicht te stellen, hebben we ook al eerder gehoord.
· Groot optimisme bij de bedrijfsleiders: Forbes haalt enkele recente enquêtes aan, waaronder de eigen Business Roundtable, waaruit blijkt dat het optimisme van de Amerikaanse ondernemers over de toekomst sinds vele jaren niet meer zo groot is geweest.
· Amerikaanse expansie in blessuretijd: desondanks stellen veel economen dat de forse belastingverlaging van president Donald Trump de huidige opwaartse cyclus enkel heeft verlengd en voor extra inflatiedruk heeft gezorgd, maar dat we dicht bij een conjunctuuromslag staan. De huidige economische expansie duurt al 110 maanden, de op een na langste periode in de 164 jaar dat de cijfers systematisch worden bijgehouden.
·Stimulus slaat extra gat in de begroting: volgens de recentste berekeningen zal het stimuluspakket van president Trump een extra gat van 1600 miljard dollar in de begroting slaan. Daardoor is de schuldensneeuwbal in de VS weer volop aan het rollen gegaan. De financiële markten hebben er nu nog geen aandacht voor. Maar dat kan plots omslaan, zodra het overduidelijk wordt dat de Amerikaanse economie wel degelijk vertraagt.
·Handelsoorlog kan nare gevolgen hebben: Trump dreigt met zijn handelsconflicten met heel wat landen, en dan vooral China, een ware handelsoorlog te ontketenen, die de groei van de wereldeconomie zal aantasten en de inflatie zal doen toenemen.
· Amerikaanse bedrijven hebben te veel schulden: de historisch lage rente en de lange opwaartse economische cyclus hebben de Amerikaanse ondernemingen ertoe aangezet flink wat geld te lenen. In termen van het bruto binnenlands product (bbp) is de schuldgraad van de Amerikaanse bedrijven geklommen tot 73,5 procent, het hoogste cijfer ooit.
Toch maar afwachten
De vermelde argumenten zijn uiteraard valabel, maar gelden al een tijdje. Daarin zitten de kiemen van de zwaarste beurscorrectie van het decennium, maar we denken dat de terugval nog niet voor meteen is. Hoofdartikels als die van Forbes maken het ook iets minder waarschijnlijk. Een serieuze beursduik komt meer onverwacht.
Gezien de negatieve sfeer rond de handelsoorlog, Turkije, Argentinië, Brazilië enzovoort zal het heel wat investeerders verrassen dat de S&P500-index nog eerst richting 3000 punten of zelfs wat hoger zal klimmen, om pas in 2019 een duik te nemen. Dat blijft ons basisscenario, ondanks de recente turbulenties. De mate waarin de Europese aandelenmarkten Wall Street zou kunnen volgen, zal afhangen van wanneer de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, zal inbinden en vooral van hoe bont de Italiaanse regering het zal maken met de begroting en andere thema’s.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier