Het déjà vu gevoel bij Spanje

De afgelopen dagen stond Spanje opnieuw in het centrum van de belangstelling, onder andere met een half-mislukte veiling van overheidspapier. Vraag is uiteraard hoe de situatie in het land van sangria, costa’s en toreadors zich in de komende maanden gaat ontwikkelen.

De huidige ontwikkelingen in Spanje beginnen sterke gelijkenissen te vertonen met de taferelen die we vorig jaar in Griekenland zagen. Eerst doet men alsof er niets aan de hand is, om vervolgens de economische indicatoren in elkaar te zien zakken, waarna de rente omhoog schiet en de beurzen (met op kop de banken) een stevige dreun incasseren. Ondertussen brandt het in de straten en geraken steeds meer inwoners van de wal in de sloot.

Dan pas komt de overheid vertellen dat het in feite zeer slecht gesteld is met de toestand het land, wat hetzelfde effect heeft als olie op het vuur gooien in de financiële markten. In dat stadium zijn we vandaag aanbeland in Spanje. De LTRO programma’s van de ECB gaan de Spanjaarden volgens Nico Pantelis van Slim Beleggen niet uit het slop halen. Het was vooral een reddingsoperatie voor de Europese banksector. De individuele overheden worden nu geval per geval bekeken.

Volgende interventie dreigt

U raadt het al: een volgende interventie in Spanje dreigt. Als de Spaanse 10-jarige rente in de komende weken boven de grens van 6 procent schiet, is het opnieuw alle hens aan dek voor de troika. De gevolgen laten zich dan al raden. Verkrampte interbancaire markten en een correctieve fase op de aandelenbeurzen. Pantelis vermijdt daarom aandelen en blijft liever veilig zitten in grondstoffen en edelmetalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content