Danny Reweghs

‘Het cruciale jaar 2018 verloopt voor de Belgische biotech beter dan we konden verhopen’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We hebben eind vorig jaar al aangegeven dat 2018 een cruciaal jaar zou zijn voor de Belgische biotech. Het jaar werd ingezet met een knaller van formaat. De Franse farmagigant Sanofi nam het Gentse biotechbedrijf en portefeuillewaarde Ablynx over voor 3,9 miljard euro (45 euro per aandeel). Naast Ablynx hebben ook Argenx en Mithra Pharmaceuticals in de afgelopen twaalf maanden enkele honderden procenten koerswinst kunnen laten optekenen.

Opvallende koersreactie

Bij Argenx zijn er sinds begin van de week nu twee geslaagde fase II- ‘proof of concept’-studies. Er werd bewezen dat efgartigimod (ARGX-113) werkzaam is voor de spierziekte myasthenia gravis (MG), waar intussen de fase III-registratiestudie is opgestart en voor de bloedziekte immune trombocytopenie (ITP). Mithra wist zowel voor de anticonceptiepil Estelle als voor Donesta cruciale studieresultaten te publiceren, zodat Estelle op weg is naar registratie en later commercialisatie, en Donesta bewezen heeft werkzaam te zijn en op weg is naar een fase III-registratiestudie.

Het cruciale jaar 2018 verloopt voor de Belgische biotech beter dan we konden verhopen

De koersreacties op het recentste nieuws bij beide biotechbedrijven bewijst wel dat na de honderden procenten koersstijging dat het verwachtingspatroon helemaal anders ligt en dat een hoger dan verwacht placebocijfer hier en een lager dan verwacht royaltycijfer daar een forse koersklim op gunstig nieuws niet langer vanzelfsprekend maakt. Vooral de heftige koersreactie bij Argenx na de meer logische initiële koersklim viel op. We denken dat de twijfels over de studieresultaten niet terecht zijn.

Schoten in de roos

Intussen loopt het aantal biotechschoten in de roos op. We vonden enkele jaren geleden dat we voor Galapagos te laat waren voor opname in de voorbeeldportefeuille, rekening houdend met de balans tussen de mogelijke return en het risico. Maar het biotechbedrijf blijft ook gunstig evolueren en had gunstige, cruciale fase III-resultaten voor filgotinib in de reumastudie.

Bone Therapeutics wist ons ook te verblijden met beloftevolle studieresultaten en het productieproces werd geoptimaliseerd. Thrombogenics deed meer dan zijn naam veranderen in Oxurion. In diabetische oogziekten zal het Leuvense biotechbedrijf minstens drie ijzers in het vuur hebben.

Enkel over MDxHealth zijn we niet zo tevreden door de ontwikkeling in de Verenigde Staten dit jaar, maar het blijven uitstekende kankertesten met potentieel.

Horizon 2020 à 2025

Enkele jaren geleden was onze basisstelling dat naar internationale normen de Belgische biotechwaarden zeer laag gewaardeerd worden door enkele trauma’s uit het verleden. Dat bood en biedt enorme kansen. Maar dan is wel een gezonde spreiding over minimaal een vijftal waarden en een visie op lange(re) termijn aangewezen. Een engagement met als horizon 2020 à 2025.

We kunnen alleen maar besluiten dat het cruciale jaar 2018 tot nog toe beter verloopt dan we konden verhopen en dat het heel wat extra beloften inhoudt voor de toekomst. Jammer dat vooral buitenlandse (Angelsaksische) beleggers ervan geprofiteerd hebben, en te weinig het Belgische (retail)publiek. We blijven gespreid beleggen in de Belgische biotech met een horizon op (minstens) vijf jaar promoten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content