Herstelbeweging op de beurs zet door

© iStock

De Europese beurzen zijn de week in schoonheid geëindigd. Het was een beursweek die de Europese aandelenmarkten een forse herstelbeweging deed maken na de zware verliezen in augustus en september.

De notulen van de jongste bijeenkomst van het rentecomité van de Federal Reserve lieten uitschijnen dat een eerste renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank wellicht niet meer voor dit jaar is. De Eurostoxx50-index deed er vandaag nog eens ongeveer 1 procent erbij, wat de weekwinst op 4 à 5 procent brengt.

Nyrstar (+10,2%) was een grote uitblinker op de Brusselse beurs. Met dank aan het veel geplaagde Glencore (+6,1%) dat minder dan twee weken geleden nog crashte en werd omschreven als ‘het Lehman Brothers van de grondstoffensector’. Intussen heeft de vierde grondstoffenproducent van de wereld al een rist maatregelen aangekondigd, waaronder vandaag het terugschroeven van de zinkproductie. Dat leverde de zinkprijs de grootste dagstijging uit de geschiedenis op (in de buurt van 10%) en deed de aan zink gerelateerde aandelen, zoals Nyrstar, fors opveren.

Fagron (+3,7%) was net als vorige vrijdag een opvallende beweger op de Brusselse beurs. De trading update van het derde kwartaal laat zien dat in de VS een stevige tol wordt betaald voor de verandering in de wijze van terugbetaling van steriele behandelingen. De omzetgroei is sterk teruggevallen en de verlaagde omzet- en winstprognoses werden bevestigd. Omzetverwachting van 470 à 480 miljoen euro en een bedrijfskasstroom (ebitda) van 105 à 115 miljoen euro. Toch ging de koers aanvankelijk weer stevig hoger omdat Fagron een aantal kandidaat-overnemers heeft toegelaten de boeken in te kijken, zodat de kansen op een overnamebod toenemen.

Alcoa (-3,3% bij de opening op Wall Street) zorgde meteen voor een valse noot bij de officieuze start van het Amerikaanse resultatenseizoen. De Amerikaanse aluminiumproducent bleef onder de analistenverwachtingen. De winst per aandeel verschrompelde in het derde kwartaal van 12 naar 2 dollarcent per aandeel. De analistenconsensus stond op 7 dollarcent per aandeel. De forse daling van de aluminiumprijs in het derde kwartaal was natuurlijk niet vreemd aan de scherpe winstdaling.

Maandag is de Japanse beurs gesloten en is het uitkijken naar de omzetcijfers van het derde kwartaal bij LVMH.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content