Herstel koers yen kan beurs van Tokio geen nieuw elan geven

Het sentiment op de Aziatische beurzen is vanmorgen eens te meer verdeeld, met een licht positieve ondertoon. De belangrijkste beursindices noteren in de plus, maar in Tokio heeft de Nikkei alle moeite van de wereld om in de buurt van de nullijn stand te houden.

Op de valutamarkten bereikte de yen een dieptepunt ten opzichte van de dollar voor de afgelopen drie maanden. Een zwakkere yen is uiteraard positief voor de exportgerichte bedrijven, die in de afgelopen maanden zwaar te lijden hebben gehad onder een te sterke munt.

Uiteraard gaat ook in Azië heel wat aandacht uit naar wat er in Europa gebeurt. Moody’s verlaagde de kredietrating voor vijf Spaanse regio’s, nadat eerder die voor Spanje zelf werd verlaagd. Het zal duidelijk zijn dat Spanje momenteel het centraal thema is in de Europese schuldencrisis.

Besluit van Moody’s kwam als een verrassing

Moody’s heeft vorige week de rating van Spanje bevestigd op Baa3 met een negatief vooruitzicht. Dit besluit kwam als een verrassing, want de markt had rekening gehouden met een verlaging van één of twee stappen, waardoor de rating naar ‘junk’ zou gaan.

In dat geval zouden volgens Theodoor Gilissen Bankiers beleggers die gehouden zijn aan ratingrestricties verplicht moeten verkopen en toegang tot de markt lastiger worden.

Moody’s gaf aan wel te verwachten dat Spanje uit voorzorg een beroep zou doen op de ECCL (Enhanced Conditions Credit Line); een kredietlijn van het noodfonds ESM. Mocht Spanje dit doen en akkoord gaan met de hervormingen die worden voorgeschreven, dan kan de ECB kortlopende obligaties opkopen.

De actie van Moody’s, een geslaagde emissie van kortlopend papier en uitspraken van Duitse politici hebben volgens Theodoor Gilissen Bankiers geleid tot een flinke rally in perifere staatsobligaties.

De politici lieten weten dat ze, anders dan gesuggereerd door eerdere uitspraken van minister Schauble, niet onwelwillend staan tegenover een aanvraag van een kredietlijn door Spanje.

Een gevolg van de lagere rente is wel dat de Spaanse regering minder druk zal voelen om steun ook daadwerkelijk aan te vragen, terwijl de markt dit nu wel inprijst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content