De recent gepubliceerde economische indicatoren voor de eurozone vielen beter dan verwacht mee, wat de hoop wettigt dat de Europese economie aan de beterhand is en zal blijven.
Jonathan Loynesm, chief European economist bij Capital Economics, is daar echter niet zo zeker van, hij gelooft dat het positieve sentiment voor de euro niet zo lang meer gaat standhouden.
Loynesm gelooft dat het herstel van de eurokoers vooral een gevolg is van het wegebben van de paniek in de Europese periferie. Het tanend consumentenvertrouwen bewijst echter dat de beleggers geen goed oog hebben in de aangekondigde besparingsmaatregelen.
Wanneer dit negatief sentiment ook in de kernlanden van de eurozone toeslaat, kan het volgens Loynesm snel bekeken zijn voor de euro.
Momenteel is er een duidelijk verschil merkbaar tussen de kernlanden en de periferie, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat Duitsland & Co Zuid-Europa op sleeptouw zullen kunnen nemen. Eerder kan het negatieve sentiment overwaaien van zuid naar noord.
Het herstel eurozone is dus fragiel, de werkloosheid blijft een teer punt. Loynesm verwacht dat de werkloosheidsgraad in de eurozone verder gaat oplopen, wat het economisch herstel in de kiem zou smoren.