Herstel Amerikaanse economie vergt tijd
De Amerikaanse economie hangt nog steeds aan een baxter, wat wil zeggen dat ze onder overheidssteun het hoofd niet boven water zou houden. Voorlopig lijkt daar geen verbetering in te komen.
Econoom Ethan Harris, die in september van vorig jaar David Rosenberg opvolgde als hoofdeconoom van Merrill Lynch is van mening dat het nog geruime tijd kan duren alvorens de Amerikaanse economie er bovenop zal raken.
Harris merkt op dat het economisch herstel bijzonder fragiel blijft en bovendien afhankelijk van de overheid. Zonder overheidssteun zou het herstel al lang tot stilstand zijn gekomen.
Hij heeft de kredietcrisis als bevoorrechte getuige meegemaakt, want in september 2008 werkte hij bij Lehman Brothers. Hij bestudeerde uitgebreid het mechanisme dat maakt dat een financiële crisis omslaat tot een economische crisis.
Harris geeft toe dat het steeds moeilijker wordt om de toekomstige economische evolutie te voorspellen. De huidige situatie valt met niets uit het verleden te vergelijken, zodat er geen referentiepunten zijn.
Hij werkt niet met economische modellen, maar praat met iedereen die op Wall Street iets in de pap heeft te brokken. Zo krijgt hij uiteindelijk toch een goed zicht op de situatie waarin de economie verkeert.
Een jaar geleden voorspelde Harris dat de FED de zaken onder controle zou krijgen, wat ook effectief is gebeurd. Voor de Amerikaanse centrale bank blijft het echter opletten, want we zijn volgens Harris zeker nog niet veilig thuis.
Eigenlijk draait alles om het herstel van de arbeidsmarkt. Die verloopt trager dan verwacht, we zijn ten opzichte van de vorige recessies ongeveer vijf maanden achter op de verwachtingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier