Hefboomwerking banken heeft bovenlimiet bereikt

Het niveau van de Europese rentevoeten op korte termijn biedt volgens professor Stefan Duchateau een getrouwe reflectie van het extreem expansieve monetaire beleid van de ECB. De Repo-rentetarieven op basis van door de ECB aanvaarde waarborgen is zelfs licht negatief terwijl ook de tarieven zonder expliciete waarborgen, op historische dieptepunten zijn gekomen.

Dergelijke rentestanden liggen in verlengde van de massieve liquiditeitsinjecties in het bancaire systeem waardoor het bijzonder goedkoop wordt voor banken om zich op de professionele markt te financieren.

De ECB hoopt zo ( tot nu terecht) dat sommige banken niet meer verplicht zullen zijn om hun posities in Spaanse en Italiaanse overheidsobligaties te verkopen omwille van een gebrek aan financiering, terwijl andere banken deze quasi-gratis middelen zullen aanwenden in de aankoop van dergelijke obligaties of hun kredietvoorwaarden gaan versoepelen.

Bovenlimiet is al bereikt

Hiermee wordt echter de hefboomwerking van banken terug gestimuleerd, maar dat staat haaks op de standpunten van Bazel III.

De nieuwe regelgeving legt immers een bovenlimiet op van 33 tegen 1 die door de meeste Europese banken reeds is bereikt, zodat verdere benutting van de kredietlijnen van de ECB niet verder meer kan.

De gevoerde politiek heeft echter duidelijk een positieve uitwerking gehad op de financiële markten en moet in de komende maanden aangehouden blijven.

Bijkomende impulsen inzake de ondersteuning van Spaans of Italiaans overheidspapier mogen hieruit volgens professor Stefan Duchateau echter niet meer worden verwacht.

De meeste banken hebben immers hun plafonds inzake investeringen reeds bereikt omwille van de strengere reglementering inzake het gebruik van financiële hefbomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content